10/18/12 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Сините обвиниха Софийския университет, че реабилитира комунистическия режим

Депутатите от Синята коалиция са възмутени от опитите на ректора проф. Иван Илчев да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП. Това се казва в декларация на сините относно опита за реабилитацията на комунистическия режим от ректора на СУ "Климент Охридски".
"Категорично сме срещу фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от Българската комунистическата партия. Т.нар. "научна конференция", която Университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света. Мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната от премиера Борисов. Необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци е мълчанието на ДПС, което претендира, че защитава техните права и свободи. Питаме БСП. Къде в програмата на Партията на европейските социалисти се съдържа реабилитация на комунистическите режими в Източна Европа?", се казва в декларацията на депутатите от Синята коалиция.
През 2000 г. Народното събрание прие Закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен. През 2009 г. Европейския парламент обяви за престъпни всички тоталитарни режими на 20 век. В този смисъл комунистическото честване в СУ е незаконно и антиевропейско.
Синята коалиция настоява академичният съвет на Университета да отмени честването, министърът на образованието да потърси обяснение от ректора на СУ и да обяви публично отношението си. Депутатите настояват Народното събрание да приеме закон за санкциониране на всяко физическо и юридическо лице, което с действията си прави опити да реабилитира българския комунистически репресивен режим. "По този начин политическите партии в Народното събрание ще защитим демокрацията в Република България или ще абдикираме от задълженията си", се казва още в декларацията
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване