10/18/12 13:49
(http://www.klassa.bg/)

Томислав Дончев: Реформата във ВиК сектора е скъпа сложна

Реформата във водния сектор у нас е скъп и сложен процес. Тази тема в България е гореща, защото има градове и села с тежък недостиг на вода и водни режими. Това коментира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на форум „Иновации за водния сектор на България". Сред текущите проблеми в сектора са лошото състояние на канализационната мрежа и малкият брой пречиствателни станции у нас, отбеляза заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
Дончев посочи, че в сравнителен план инвестициите във водния сектор, които се правят със средства от Евросъюза, не могат да бъдат сравнявани с инвестициите, направени в последното десетилетие. На трето място по думите на министъра е редно да си дадем сметка, че това са едни от най-тежките инвестиции. „Имайки поглед върху целия спектър от типовете инвестиции, които се правят в момента, единствената по-сложна инвестиция, която се прави спрямо инвестициите във водния сектор, е проектът за софийското метро", коментира Дончев.Част от основните проблеми във водния сектор очерта и заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева: „Актуалните проблеми на водоснабдяването са резултат от лошото състояние на водоснабдителната инфраструктура и от разточителната употреба предибно от страна на битовите клиенти. Приложенията на иновациите могат да се търсят в посока намаляване на загубите на вода и използване на оборудване за пестене на вода от домакинствата".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване