10/18/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Унгария нападна ЕС заради принудителните промени в бюджета й

Унгарският министър на икономиката Дьорд Матолши разкритикува остро Европейския съюз (ЕС) заради наложеното от него сериозно затягане на националния бюджет за 2013 г. на фона на съмнения, че сегашните цели за дефицита няма да бъдат изпълнени. Матолши очерта мерки за набирането на допълнителни $1,7 млрд. за 2013 г. чрез данъци и икономии, за да убеди Брюксел, че правителството в Будапеща е способно да смъкне дефицита си под 3% от БВП следващата година. Неизпълнението на задачата ще застраши достъпа до крайно необходимото на страната финансиране по европейските фондове за развитие в размер на 1 трлн. форинта ($4,7 млрд.) през 2013 г. Планът идва само две седмици, след като Матолши обяви стъпки за редуциране на фискалния недостиг с общо  $1,9 млрд.
Според изчисленията на ЕС предишният план щеше да завърши с дефицит от 3,7-3,9% от БВП през следващата година, доста над целта от 2,7%. Страната ще понесе санкции и ограничаване на финансирането, ако не успее да убеди Брюксел, че дупката през 2013 г. ще е под тавана от 3%. Изготвянето на убедителен план може да помогне на Унгария и в почти едногодишния й спор с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС по параметрите на предложеното финансово съдействие от €12-15 млрд. ($15,67-19,58). Будапеща иска средствата като предпазна мрежа, но се надява да избегне тежки обвързващи условия от сделката с външните кредитори. „Няма да рискуваме да загубим кохезионните фондове заради професионално необосновано и погрешно изчисление“, заяви Матолши. Той обвини ЕС в двоен стандарт заради това, че позволява на други страни-членки да трупат дефицити много над 3%.
Европейската комисия заяви, че внимателно ще анализира тези мерки и ще представи оценката си заедно с редовната си есенна прогноза на 7 ноември. С новия план правителството разчита да набере 367 млрд. форинта (или около 1,2% от БВП), като отстъпи от обещанието си да смъкне извънредния банков налог, като вдигне данъка върху финансовите транзакции и наложи нов на комуналните дружества, наред с други мерки. Отмятането на кабинета от 50-процентното понижение на банковия данък, първоначално въведен като кризисна мярка, предизвика гнева на браншовата организация в страната, която предупреди, че ударът по кредиторите ще има негативни икономически и социални последици и ще ограничи растежа. Матолши заяви, че професионално немотивираните изчисления на ЕС не му оставят друг избор, освен да отмени предишното споразумение. Той твърди, че бюджетната корекция е два пъти по-голяма от необходимото, за да се държи дефицитът под контрол, но Унгария просто иска да се увери, че Брюксел няма да наложи санкции.
Анализаторите казват, че новите мерки би трябвало да са достатъчни да държат дефицита под 3%, но изразиха загриженост за влиянието им върху растежа, който Унгария прогнозира да достигне 0,9% от БВП през 2013 г. „Съмнявам се, че напълно са оценили макроикономическите ефекти“, заяви Золт Кондрат, анализатор в MKB Bank. „Като цяло пакетът прави целта за дефицита постижима през следващата година, но допълнително влошава възможностите за растеж.“ На този етап няма определена дата за втория кръг преговори с МВФ и ЕС след визитата в Будапеща през юли. Междувременно поскъпването на форинта и държавните облигации в последно време може скоро да приключи заради съмненията на инвеститорите около постигането на споразумение и лошите основни икономически показатели на страната, предупреждават наблюдатели.

По в.„Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване