10/19/12 06:39
(http://e-vestnik.bg/)

Обама-Ромни - равен резултат, всички чакат третия дебат

Франс прес

Вторият дебат между Обама и Ромни. Снимка: от тв екрана

Надпреварата за Белия дом остава с неясен изход благодарение на борбеното представяне на Барак Обама във втория предизборен диспут срещу Мит Ромни, което превръща последния им словесен сблъсък в понеделник в решаващата среща в края на тази определено оспорвана кампания.

“Беше много оспорвано, но според мен президентът има лека преднина”, коментира Джон Питни, преподавател по политология в университета Клеърмонт Маккена. Той същевременно подчерта, че според него това не е “типът диспут, който може да промени мнението на голяма част от електората. Вече не останаха кой знае колко колебаещи се избиратели.”

Експертите са разделени в преценката си кой е победил в срещата, но всички признават, че “истинският Барак Обама се завърна”, както се изрази Карлин Бауман от консервативния Американ ентърпрайз инститют.

“Това беше най-добрият диспут в кариерата на Барак Обама”, смята Дженифър Лоулес, директор на Института за жените в политиката към Американския университет във Вашингтон и бивш кандидат за конгресмен от Демократическата партия.

Допитвания, извършени непосредствено след края на диспута по телевизиите Си Ен Ен и Си Би Ес дадоха лека преднина на президента сред телевизионните зрители. “Републиканците ще са разочаровани, че Ромни не го би, а демократите ще се успокоят, че президентът е на 100 процента”, отбелязва Линда Фаулър, преподавател в университета Дартмът.

Графика за електоралните нагласи за президентските избори в САЩ по проучвания на Gallup

Поведението на президента, който се държеше спокойно и уверено при размените на реплики с публиката, рязко се различаваше от представянето му в Денвър на 3 октомври. Той също така по-охотно прекъсваше съперника си с думите “не е вярно”.
В отговора си за нападението на консулството на САЩ в либийския град Бенгази Барак Обама с втренчен в очите на съперника си поглед осъди “оскърбителните думи” на Мит Ромни, който стоеше на няколко метра от него.

Жените бяха предмет на специално внимание от страна на кандидатите. Те са ценен електорат след зрелищното пренасочване на избирателните нагласи на гласоподавателките в полза на Мит Ромни през последния месец.

Ромни припомни, че е наемал жени в екипа си, когато беше губернатор на щата Масачузетс между 2003 и 2007 г. и заяви, че приел да приспособи работното време за една от тях, за да може тя да се грижи за децата си.

“Аз имам две дъщери и искам те да имат същите възможности като синовете на други хора”, заяви Барак Обама след като описа мерките за равенство на заплащането, които са били взети при управлението му.

С всички тези подканвания Дженифър Лоулес смята, че след тази вечер и последващото медийно отразяване е възможно Барак Обама да си върне преднината сред женския електорат.

В залата за пресконференции на университета Хофстра екипът на Барак Обама изглеждаха по-победоносни от обкръжението на Мит Ромни, за разлика от диспута в Денвър, когато съветниците на президента се забавиха няколко минути преди да излязат да коментират.

Признавайки с половин уста, че Мит Ромни не победи президента, близкият му сътрудник Ерик Фърнстром настоя, че първият диспут е променил хода на надпреварата. “Не смятам, че тази вечер е променила каквото и да било”, каза той, с което косвено призна, че вторият диспут няма да засили набраната от републиканеца инерция и състезанието остава оспорвано.

Средният резултат от седемте последни допитвания показва равенство на национално ниво. “Ще ни трябва още един диспут, за да си изясним ситуацията”, заключи Щефен Шмит, преподавател в университета в Айова. Последният диспут ще е посветен на външната политика. Той ще се проведе в Бока Ратон, щата Флорида. След това ще останат 15 дни преди гласуването на 6 ноември.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване