10/19/12 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Сергей Удалцов - първият опозиционен лидер в Русия с “политическо” обвинение

Сергей Удалцов в кадър от филма “Анаятомия на протеста 2″. Снимка: от тв екрана

Наказателното дело срещу руския опозиционер Сергей Удалцов - лидер на извънпарламентарния Ляв фронт, и съратника му Константин Лебедев бе образувано в сряда по обвинение в подготовка на организиране на масови безредици.

Съответният член от руския кодекс предвижда до 10 години затвор, но според закона подготовката на тежко престъпление се наказва най-много с половината от максималната присъда; съответно лицата по делото може да получат до пет години лишаване от свобода, уточни вчера ИТАР-ТАСС.

Повод за наказателно преследване бе филмът “Анатомия на протеста-2″ на телевизия Ен Те Ве, в който се твърди, че Удалцов планира серия от провокации на руска територия и ще получи за целта пари от чужбина. След разпит Удалцов бе освободен срещу подписка, а Лебедев - задържан за 48 часа.

Следователите се канеха да задържат и друг активист на Левия фронт - Леонид Развозжаев, но според опозиционери той “е успял да замине, най-малкото от Москва”, пише “Комерсант”.

Според филма “Анатомия на протеста-2″ лидерът на Левия фронт неведнъж се е срещал с грузинския депутат Гиви Таргамадзе, наречен в лентата “конструктор на цветни революции”, и са били обсъждани планове за силов преврат в Русия, напомня “Утро”. Това “наказателно дело е политическо гонение”, заявява пред “Новие известия” правозащитникът Лев Пономарьов.

Фактически Удалцов стана първият опозиционен лидер в Русия, обвинен по “политически” член от кодекса. Преди него бе подложен на наказателно преследване само известният блогър Алексей Навални, но с обвинение в икономическо престъпление, посочва “Комерсант”.

Лидерът на Левия фронт може да бъде обвинен и в организиране на масовите безредици на московския Блатен площад на 6 май т. г., а после следствието ще арестува и други лидери на опозицията, предполага Иля Яшин от Обединеното демократическо движение “Солидарност”.

С наказателното дело срещу Удалцов властите разчитат да разцепят и сплашат протестното движение, но само ще помогнат лидерът на Левия фронт да натрупа нови политически точки и да сплоти около себе си опозицията, смята Яшин. Лидерът на опозиционната партия РПР-ПАРНАС Борис Немцов заявява за вестника, че има разногласия с Удалцов по много въпроси, но “в момента цялата опозиция трябва да брани и него, и съратниците му”.

За да съдят някого за подготовка на безредици, трябва да има и безредици, смята адвокатът Дмитрий Аграновски, помолен за коментар от “РБК дейли”. Заподозрени по този член може да бъдат държани зад решетките близо година. Ако пък подследствените бъдат оставени на свобода, делото може да се точи и 10 години, докато не изтече давностният срок, посочва юристът.

“Руските власти извършиха нова революция в общественото устройство. Сега печатът, ако перифразираме Ленин, не е само колективен пропагандатор, агитатор и организатор, сега той е инициатор на наказателни дела”, иронизира в коментар “Ведомости”. Вестникът изразява съмнение, че записите, използвани за създаване на филма “Анатомия на протеста-2″, са автентични.

Федералното следствие заяви, че експертиза на филма не е открила признаци на монтаж. Ако записът се използва от обвинението с цел да докаже вина, може да няма въпроси за произхода му. Ако обаче го използва защитата, той няма да бъде приобщен към делото. Такава е практиката, коментира пред “Московский комсомолец” адвокатът Александър Василиев.

“Независимая газета” цитира политолога Борис Макаренко, според когото записите на телевизия Ен Те Ве едва ли са допустимо доказателство. Властите в Русия продължават да се борят срещу отделни симптоми на протеста и изцяло пренебрегват причините. Те “ще превърнат в мъченик координатора на Левия фронт” и събитията ще радикализират още повече симпатизантите на опозицията, предупреждава експертът.

Руското следствие съобщи, че се обискират жилищата на разследваните опозиционери. Адвокатката на Удалцов Виолета Волкова съобщи, че не е била информирана за обиските, нито е присъствала - знае само, че по същото време е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване