10/19/12 21:35
(http://www.klassa.bg/)

"Цигански барон" с пищна премиера във Велико Търново

Съвременен, нестандартен и авангарден прочит на оперетата “Цигански барон” на Йохан Щраус ще видят за първи път ценителите на театъра във Велико Търново. С похватите на алегорията и стилистиката на баснята главните герои в спектакъла са представeни чрез образите на животни. Затова всички артисти играят с маски. АТВ, скутер, велосипед и Виенско колело ще качи на сцената режисьорът акад. Пламен Карталов, който е директор на Софийската опера и балет.
Премиера на новото заглавие в афиша на МДТ “Константин Кисимов” ще бъде на 20 и 22 октомври от 19 часа. Сценографията е на Боряна Ангелова, художник на костюмите е Християна Михалева, а хореографията е дело на Румяна Маркова. Диригент на спектакъла е доц. Атанас Варадинов, хормайстори – Снежина Врангова и Иван Янакиев, а концертмайстор – Милена Байнова. В главните роли зрителите ще видят солистите на търновския театър Флора Търпоманова, Лидия Лазарова, Марин Русинов, Милен Иванов, Виктор Терзийски, Свилен Адамов, Рада Носикова, Биляна Михайлова, Миряна Калушкова. Своя дебют на сцената на търновския театър ще направи младата певица Мария Павлова. Поканени са и двама гост солисти – Николай Петров от националната опера и Момчил Караиванов, който се завръща в страната след 4-годишна специализация в Рим. В оперетата участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ.
По думите на Маестро Карталов всички изпълнители се справят отлично с невероятните артистични и акробатични задачи в спектакъла.
Постановката е направена за по-малко от месец, като целият художествено-изпълнителски състав беше ангажиран почти денонощно, сподели директорът на МДТ Васил Вълчев. Много фирми помогнали финансово за реализацията на сценографията и костюмите.
Забавления и куп шокиращи изненади са подготвили за търновската публика от постановъчния екип. Почти като филм, с нанизани един след друг епизоди, на сцената ще излязат жаби, красиво танцуващи бездомни кучета, романтични щъркели, славеи, но и прасета.
“Действието се развива в блато, а ние с весело алегорично намигване ще въведем зрителя във фермата. Животните в нея, подобно на нас, човеците, са с различен темперамент – страстни, подозрителни, неуравновесени, симпатични, отчаяни и непоправими”, обяснява Пламен. Карталов. “Историята е повече от забавна и завършва като при басните – с поука. Посланието е за волята как, за да се спечели една любов, главният герой е готов чрез жертвоготовност даже да умре във война”, допълни режисьорът. По думите му този нетрадиционен прочит на класическото произведение на Щраус е предназначен за едно ново поколение публика – за младия зрител. Той определи спектакъла като “шоу за различни възрасти”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване