10/21/12 12:36
(http://www.klassa.bg/)

Въпреки кризата, гърците продължават да живеят по-добре от нас, смятат българите

82% от пълнолетните български граждани са на мнение, че жителите на Гърция живеят по-добре от нас, дори в условията на сериозната криза в страната. Данните са от сравнително национално-представително проучване на ББСС „Галъп Интернешънъл” по темата, проведено в началото на месец октомври по поръчка на вестник Klassa.bg.



Българското обществото продължава да се характеризира с относително ниско национално самочувстие при сравнение с останалите страни на Балканите. Над половината от сънародниците ни смятат, че хората в Гърция, Турция и Сърбия живеят по-добре отколкото българите.



Гърция и Турция са страните, спрямо които чувстваме най-големи комплекси – над 80% от запитаните у нас споделят, че живеем по-зле от гърци и турци.
Вижданията на българите за живота на гърците са относително стабилни спрямо 2008 г. – въпреки кризата и опасността от това нашата съседка да фалира и да бъде извадена от еврозоната. Едва 3% от българите смятат, че гърците живеят по-зле от нас, а 4% са на мнение, че българи и гърци живеят относително еднакво.



Що се отнася до сравнението на българите с жителите на Турция, регистрираме значителен ръст на дела на българите, които смятат, че турците живеят по-добре от нас – от 72% през 2008 г. на 84% през 2012 г.



Споделеният опит на България и Румъния при приемането и членството в Европейския съюз изглежда са допринесли за това да виждаме румънците като много по-близки до нас.
През 2008 г. 72% от българите бяха на мнение, че жизненият статус и начин на живот на румънците е по-добър от този на българите. Днес този процент е значително по-нисък – 53%. За сметка на това, регистрираме увеличаващ се дял от българите, които са на мнение, че българи и румънци живеят относително сходно. Една четвърт от българите оценяват жизнения стандарт на румънците като подобен на този на българите.



Данните за оценката на българския жизнен стандарт спрямо този на средностатистическия сърбин са без промяна спрямо измереното през 2008 г.  51% от запитаните смятат, че сърбите живеят по-добре от българите, a около една пета са на мнение, че няма особени разлики между стандарта на живот у нас и в Сърбия.



Над една трета от българите са на мнение, че и македонците живеят по-добре от българите, а 22% оценяват дори и начина на живот в Албания като по-добър от този у нас.
Всъщност българите проявяват известна доза самочувствие по отношение на жизнения си стандарт единствено при сравнение с Албания – 23% от запитаните са на мнение, че българите живеят по-добре от средностатистическия албанец.

Изследването е проведено през първите десет дни на октомври, национално представително е и обхваща 1004 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване