10/21/12 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Каква е Гърция три години след самопризнанието

Навършиха се три години, откакто Гърция разкри, че дефицитът й е всъщност четири пъти над лимита, определен от страните от еврозоната, като разстрои пазарите и повиши разходите по заемите за слабите европейски държави.

Тогавашният финансов министър предупреди, че излизането от кризата може да отнеме три или четири години. Но дори след огромен спасителен заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд и милиарди в бюджетни съкращения, положението в Гърция е все още бедствено.

Докато лидерите на 27-те страни членки на ЕС се събраха на още една среща на върха в опит да намерят изход от финансовата криза на континента, ви представяме сравнителни данни за това къде беше Гърция тогава и къде се намира сега.

РАСТЕЖ: Гърция вече беше залята с лоши новини още преди кризата. Икономическият растеж остана на същото равнище и брутният вътрешен продукт се сви с 0,2 процента през 2008 г. Той падна до минус 3,1 процента на следващата година.

Миналата година се срина още, падайки до 7,1 на сто. Проектобюджетът за 2013 г. предвижда свиване от 3,8 процента, но реалната картина се очаква да бъде и по-лоша, като е възможно свиване на икономиката с 4,2 процента.

БЕЗРАБОТИЦА: Отражението върху безработицата е потресаващо. От 7,7 процента тя скочи много бързо. През август безработицата достигна 25 процента или една четвърт от работната сила - бедствие за безброй гръцки семейства.

ДЪЛГ: Държавният дълг вече беше 129,4 процента и бързо нарасна на 165,3 на сто към края на миналата година.

Гърция успя да убеди своите кредитори да й опростят 105 милиарда евро (137,8 милиарда долара) по-рано тази година, но дори така дълговото бреме ще падне само на 120 процента от БВП до края на десетилетието. И всичко това е, само ако нещата вървят по план.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване