10/21/12 13:29
(http://www.klassa.bg/)

Кюриосити „вкуси“ марсианска прах

Марсоходът „Кюриосити“ пристъпи към анализ на първия образец от марсианска почва, след като взе щипка прах от Червената планета, предаде Би Би Си. Изследването ще се извърши в бордовата лаборатория CheMin, предназначена за минералогичен анализ на събрани образци от повърхността на планетата. За изследване на химическия им състав се използва метода на рентгенова дифракция. В четвъртък центъра за управление на марсохода получи от него потвърждение, че първият образец от почвата е постъпил в бордовата лаборатория. Резултатите от анализа ще бъдат известни след дни. Това е много важен момент от мисията, която струва на американските данъкоплатци 2,6 милиарда долара.
Прахът е най-лекият и тънкодисперсен материал, който може да бъде взет от сондата на марсохода и  да бъде пропуснат през системата от сита и сортировъчни уреди на апарата.
Този образец трябва да даде на учените представа за спектъра от минерали, които образуват повърхностния слой на марсианската почва. Заради размера си, от една десета от милиметъра в диаметър и даже по-малко, частиците лесно се пренасят от марсианския вятър на хиляди километри.
„Кюриосити“ кацна в района на кратера Гейл на Марс на 6 август. Оттогава извървя 480 метра насочвайки се към мястото, където по данни на учените има уникално съчетание на различни видове геоложки релеф и вече е съвсем близо до него.
Учените обаче са обезпокоени, че виждат около марсохода доста много детайли от земен произход , като парчето полиетилен, което вероятно е паднало от него. Специалистите се опасяват тези земни детайли да не попаднат в бордовата лаборатория и да нарушат чистотата на анализа от марсианска почва. От центъра за управление на мисията бяха дори дали команда да се спре анализа на един от получените образци прах, защото в него е бил забелязан земен елемент. Последващото изследване обаче показа, че този елемент е вероятно с марсиански произход и на лазерният спектрометър ChemCam бе дадено нареждане да анализира това зрънце с диаметър 2 мм , за да се разбере защо той има такава голяма яркост.
Другата бордова лаборатория SAM е предназначена за откриване на органични молекули на основата на въглерода, присъствието на които ще подскаже възможно наличие на живот на планетата в миналото и сега.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване