10/21/12 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Лихвите по кредитите растат, въпреки очакванията

Спад на лихвите по кредити за граждани като цяло няма да има, а по-скоро се очертава ръст, твърдят част от шефове на банки у нас. Прогнозата на финансовите посредници обаче, а също и на финансовото министерство беше, че лихвите по кредити през третото тримесечие ще вървят надолу. За юли и август обаче като цяло понижение нямаше, а лек ръст. И макар че още не са публикувани официалните данни на БНБ за средните лихви по заемите за септември, по всяка вероятност те ще вървят нагоре. Що се отнася за лихвите по депозити на граждани, очакванията са по-скоро за запазването им или леко понижение.
През второто тримесечие на годината кредитите за населението като цяло се свиват на годишна база, което означава, че по всяка вероятност по-голямата част от доходите и вероятно от спестяванията си, хората са изразходвали за текущи нужди, смятат финансисти. За лихвите по фирмените кредити, особено при по-големите, е трудно да се направят прогнози, защото размерът им много зависи от условията по отпускането им. 
Прави впечатление, че при банките факторът „ниво на необслужваните кредити“ през второто тримесечие на 2012 г. е засилил значително тежестта си като мотив за отпускане на кредити спрямо година по-рано, макар и да не е между основните фактори. Причината е, че през второто тримесечие на годината преструктурираните и лоши кредити (с просрочие над 90 дни) като цяло достигнаха пикови стойности – близо около 9.9 млрд. лв.
Един от основните три фактора, оказващи влияние както за тегленето на кредит, така и за откриването на депозит в банка от гражданите е нивото на потребителските цени, т.е. инфлацията, сочи допитване на Министерството на финансите до финансови посредници. Посочените данни важат за второто тримесечие на тази година, но са били подобни за същия период на 2011 г., а по всяка вероятност ще се запазят и поне до края на тази годината. Други фактори, влияещи на нагласите за откриване на депозити са възможностите за инвестиции в реалната икономика и на капиталовия пазар.  
Нуждата от кредити, освен за текущи нужди, се обуславя от необходимостта от инвестиране в проекти, а също зависи от предлагането на по-изгодни продукти и условия по кредитиране от банките. Що се отнася до по-глобалните фактори, влияещи на търсенето на кредити от бизнеса, това са необходимостта от ликвидност и състоянието на макроикономическата среда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване