10/21/12 14:50
(http://www.klassa.bg/)

Опровержение на Белия дом: Няма двустранни преговори с Иран

Администрацията на президента  Барак Обама опроверга твърдение на в.“Ню Йорк таймс“, че САЩ и Иран са се договорили за провеждане на двустранни преговори по иранската ядрена програма, предаде АП.
„Това не отговаря на истината“, се казва в официално изявление на представителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Томи Витор. Той подчертава, че Вашингтон продължава да работи във формата „5+1“ за дипломатическо решение на проблема с Иран с цел да не се допусне страната да придобие ядрено оръжие.
В.“Ню Йорк таймс“ се позова на високопоставен източник в американската администрация, който твърди, че Вашингтон и Техеран за първи път са се договорили са среща „очи в очи“. Това щяло да бъде последен отчаян дипломатически опит да се предотврати военен удар срещу Иран. Според вестника една такава среща може да вдигне рейтинга на Обама преди президентските избори. Цитират се  ирански официални лица, които обаче казват, че ще изчакат първо да видят кой ще спечели на 6 ноември  и тогава ще се съгласят на двустранна среща.
В понеделник, 22 октомври, иранската ядрена заплаха ще бъде една от главните теми на третия ТВ дебат между двамата претенденти за Белия дом  Барак Обама и Мит Ромни. Републиканецът няколко пъти разкритикува сегашния президент, че не се държи твърдо към Техеран и не подкрепя достатъчно Израел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване