10/21/12 08:38
(http://radiomilena.com/)

СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията

Предаването на сесиите само в интернет няма нищо общо с демокрацията, е мнението на общинската структура на СДС – Бургас. Сините взеха това становище на заседание в края на седмицата. Според тях излъчването на сесиите само по интернет ограничава конституционното право на свободен достъп до информация.

 

Миналата седмица съветниците от ГЕРБ предложиха промяна в правилника за дейността на общинския съвет, според която се готви забрана за директно излъчване на сесиите от страна на телевизиите, както и постоянното снимане с камери в залата. Директното излъчване ще става само по интернет, чрез монтирани камери в заседателната зала, гласи поправката. Впоследствие от ГЕРБ заявиха, че достъп до сигнала ще има и всяка телевизия, която поиска. Но това не е записано в предложението, следователно няма да го има в правилника.

 

Това е само обещание, смятат от СДС. Сините са на мнение, че в правилника за дейността на общинския съвет трябва да бъде записано точно и ясно как медиите ще получават сигнал от заседанията на общинския съвет.

На заседание на правната комисия в петък съветникът от СДС Бургас Вълчо Чолаков предложи тази гаранция да залегне в правилника.

 

„Изпълнението е вече технически въпрос. Но сесиите само по интернет са недемократични, да не кажем, че са незаконосъобразни. Не всеки има интернет, а и хората имат право да решат по коя телевизия да гледат сесията, затова медиите трябва задължително да имат достъп до сигнала”, коментира Вълчо Чолаков.

 

СДС – Бургас бе и против предложението на ГЕРБ всички входирани докладни да минават първо през правната комисия, която да преценя коя е допустима за сесия, а коя не. Предложено бе и да се ограничи техният брой. „Броят на входираните докладни не може и не трябва да се ограничава, защото всеки съветник има право да прави колкото си иска предложения, затова е избран”, е мнението на Чолаков.

В петък на заседанието на правната комисия ГЕРБ са оттеглили своето предложение. Така броят на входираните докладни няма да се ограничава.

 

 СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията

bookmark СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията  svejo СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията  google СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията  delicious СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията  stumbleupon СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията  facebook СДС – Бургас: Сесиите в интернет нямат нищо общо с демокрацията  Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване