10/21/12 12:41
(http://radiomilena.com/)

Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара Загора

alkoholni ochila 300x224 Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара ЗагораСтотици се включиха този уикенд в Стара Загора в тестове с „алкохолни очила”. Инициативата е част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор”, организирана от „Каменица” АД. Основна нейна цел е да повиши информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол.

В подкрепа на тази цел в кампанията са използва т.нар. „алкохолни очила”. Това е един нестандартен и въздействащ метод на комуникация, който има реален образователен ефект. „Алкохолните очила” възпроизвеждат наличието на различни промили алкохол и показват  на практика как той променя реакциите на водачите – те виждат размазано, със забавени реакции са, нямат реална преценка за разстоянията.

Този уикенд „алкохолните“ очила предизвикаха силен интерес сред гражданите на Стара Загора, където се проведе кампанията. По време на тестовете всички участници бяха подложени на различни „изпитания“ докато са с очилата – те трябваше да се опитат да ходят по права линия, да се  здрависват с приятел, а по-смелите опитаха да направят и везна. По този начин те успяха да разберат въз основа на собствен опит по какъв начин алкохолът променя реакциите им. Всички споделиха, че е недопустимо да се шофира в подобно състояние. Участниците имаха възможност да тестват няколко различни чифта очила, симулиращи различни промили алкохол в кръвта – съответно от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане, от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила.

По данни на МВР от началото на годината до края на август в град Стара Загора са регистрирани 28 лека и 6 тежки ПТП, в които участниците употребили алкохол. При 19 от ПТП участниците са имали налични до 1.2 промила алкохол в кръвта, а 15 от ПТП – над 1,2 промила алкохол в кръвта. За същия период миналата година броят на леките ПТП е бил 17, а на тежките – 4.. При 10 от ПТП участниците са имали налични до 1.2 промила алкохол в кръвта, а 11 от ПТП – над 1,2 промила алкохол в кръвта.

В национален мащаб броят на ПТП, резултат от употребата на алкохол, намалява.  От началото на 2012 г. до края на м. септември, от общо 4 667 ПТП, причинени от употребата на алкохол са възникнали 306 тежки ПТП. За същия период на 2011 г. възникналите по тази причина тежки ПТП са били 361. От тези 306 тежки ПТП в 93 от тях (срещу 112 за същия период на 2011 г.) съдържанието на алкохол е в границите от 0,5/ 1000 до 1,2/ 1000.

 Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара Загора

bookmark Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара Загораsvejo Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара Загораgoogle Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара Загораdelicious Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара Загораstumbleupon Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара Загораfacebook Стотици тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд в Стара ЗагораСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване