10/23/12 12:18
(http://www.klassa.bg/)

80 000 асансьора у нас са строени преди повече от 40 години

В страната има общо около 120 000 асансьора, над 80 000 от които са построени и пуснати в експлоатация преди 1990 г.

"Има асансьори на по 40, 50, 80 или 90 години. Те са абсолютно амортизирани и от държавната администрация не се търси никакъв начин да се направи така, че асансьорите да отговарят на европейските изисквания, да станат по-безопасни за хората или да се подменят”, каза Валентин Маринков, председател на Българска асансьорна асоциация (БАА)във вторник, цитиран от агенция Фокус.

От БАА предлагат промени в Наредбата за безопасната експлоатация и технически надзор на асансьори. От асоциацията предлагат в срок до 31 декември лицата за технически надзор да създадат методика и организация и да извършат обследване на 4000 до 5000 асансьора, пуснати в експлоатация преди 1990 г., а резултатите да бъдат предадени до 31 декември за анализ.

От асоциацията настояват още обследваните асансьори да се обособят в 3 групи: за модернизация, за ремонт и за подмяна. Според резултатите за състоянието на асансьорите, държавната администрация съвместно с браншовите организации да изготви проект, старите асансьори да бъдат включени за подмяна, в програмата за енергийна ефективност и за саниране на старите сгради, поради икономията на еленергия с 60-80% при новите асансьори. Проектът да бъде предложен на Европейската комисия, за да бъде включен за финансиране с европейски средства в следващия програмен период.


Според Валентин Маринков асансьорният бранш би могъл да бъде изваден от сивата икономика с много сериозен контрол, ред и правила, които трябва да се създадат от реформирана държавна администрация и създаване на дирекция за надзор на пазара на асансьори.

"За безопасна експлоатация е нужен постоянен технически контрол. Асансьорите могат да бъдат опасни, ако не се поддържат. Браншът не е нещо извън останалата част от икономиката. Както се твърди, че една трета от икономиката ни е в сивия сектор, това засяга и нас. Има фирми, които не изпълняват задължения, не плащат данъци и осигуровки, не издават фактури.

Асансьорите трябва да влязат като част от проектите за саниране. Да се направи пълно обследване, да се анализират резултатите и да се планират следващи стъпки. Това трябва да се направи от държавната администрация. Трябва да се има предвид, че нашият бранш е функция от строителството на сградите.

"Нашата цел е подмяната на асансьорите да влезе в програмата за енергийна ефективност и саниране на сгради, за да може да се отпуснат пари от Европейския съюз, имаме идеи по какъв начин да се съберат пари и за останалата част”, каза още Валентин Маринков.

По думите му поне 4000 асансьора на година трябва да се подменят, както и да се направи дългосрочна програма и в следващите 15-20 години всички тези асансьори трябва да се подменят. "Трябва да има програма за модернизация и ремонтиране на асансьорите, за да се повиши тяхната безопасност”, посочи Валентин Маринков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване