10/23/12 12:22
(http://www.klassa.bg/)

EURELECTRIC подкрепя прехвърлянето на СО2- квоти през третия период на Схемата за търговия на емисии

EURELECTRIC публикува на интернет-страницата си позиция в рамките на обществената консултация на ЕК за промяната на Регламент No 1031/2010 за Схемата за търговия с емисии

На 16-ти октомври приключи обществената консултация на Европейската комисия относно правилата на схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС. Проектът на изменение на Регламента на Комисията за аукционите на СТЕ предвижда "прехвърляне" на квоти на емисии в СТЕ, през предстоящия трети период. Във връзка с това EURELECTRIC изразява основните аспекти от позицията на електроенергийния сектор, по отношение на кохерентни политики, кохерентно вземане на решения, структурни мерки за СТЕ и "прехвърляне" на емисии, както и международното измерение на СТЕ.

EURELECTRIC изразява опасения, че понастоящем съществува риск от подкопаване позициите на СТЕ и заменянето й с други инструменти за прилагане на политиките. Всъщност, EURELECTRIC изразява дълбока загриженост относно функционирането на пакета Климат-Енергетика от 2008 г., както и по отношение на обсъжданите решения, които ще оформят бъдещия пакет "2030". Припокриването на провежданите политики чрез различни инструменти от пакета от 2008 г. създава конкуренция между имплицитните въглеродни цени на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност от една страна и експлицитните цени на квотите на емисии, от друга. Това подкопава позициите на СТЕ като пазарен инструмент и има потенциал да унищожи конкурентния пазар на електроенергия, за сметка на потребителите или данъкоплатците. Все пак, решението в отговор на препокриването на политики не следва да е системно или автоматично намаляване горната граница на СТЕ: ако случаят е такъв, не би трябвало СТЕ да е водеща политика.

EURELECTRIC признава, че специфичните политики за подкрепа на ВЕИ и ЕЕ би следвало да продължат да действат поне до 2020 г. Използването от 2020 г. на обща метрична система за СО2 би допринесло за подобряване на прозрачността и кохерентността между различните инструменти, насочени към подобряване на климата и постигане на поставените цели с минимални разходи. Призовава се Комисията да вложи допълнителни усилия в тази насока. Организацията смята за по-приемливо вместо предложението за "прехвърляне" на емисии, Комисията да предложи постоянни структурни мерки за подкрепа на СТЕ, така че тя да се превърне във водещата политика за намаляване на въглеродните емисии в пакета политики "2030".

Въпреки това, що се отнася до фаза 3 - до 2020 г. EURELECTRIC подкрепя идеята за прехвърляне на квоти на емисии в СТЕ, доколкото тя дава ясен сигнал на "въглеродния" пазар и на международните наблюдатели за дългосрочната подкрепа на ЕС за СТЕ. EURELECTRIC смята, че размерът на "прехвърлените" емисии трябва да е значителен, както и че връщането на "прехвърлените" квоти трябва да бъде направено в края на фаза 3, но не за период от само една година.

Същевремнно EURELECTRIC отбелязва, че предложението за "прехвърляне" на емисии засяга много области и влиянието му върху тях трябва внимателно да се анализира. "Поети са ангажименти секторът ни да е въглеродно неутрален към 2050 г. За да може това да бъде осъществено по икономически ефективен начин, е необходима стабилна, дългосрочна политическа рамка на ЕС, базирана на четири основни принципа: Ранно приемане на амбициозна, твърда, дългосрочна и обхващаща цялата икономика цел за намаляване на парниковите газове за 2030 г. и до 2050 г.; СТЕ да бъде основен инструмент за прилагане на политиките, определящ инвеститорските решения за намаляване на въглеродните емисии; По-добра координация при формиране на националните политики, за да се избегне изкривяване на общия енергиен пазар; решаване на съществуващия проблем със скъпо струващо препокриване на различни политики, насочени към подобряване на климата. За съжаление, никое от тези условия все още не е налице."

Пълната версия на доклада: EUROELECTRIC
Още по темата:  Обществена консултация на ЕК

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване