10/23/12 16:01
(http://www.klassa.bg/)

БСП настоява президентът да издаде указ за удостояването на ген. Васил Делов с най-високото държавно отличие

БСП настоява още утре Министерски съвет да излезе с предложение, а президентът да издаде указ, за удостояването на ген. Васил Делов посмъртно с най-високото държавно отличие. Това каза пред журналисти в парламента Ангел Найденов, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България.
Според БСП - с неприемането на предложението на Инициативния комитет на тържествената сесия на 21 октомври, е налице скандално и провокативно поведение на групата съветници от ДПС в Общинския съвет на Кърджали.
„Това е поведение, срещу което остро възразяваме, и което силно се надяваме, че не се подкрепя и толерира от Централното ръководство на ДПС. Отказът да се подкрепи предложението за удостояване на ген. Васил Делов със званието почетен гражданин на Кърджали, е отказ, за който няма разумно и обосновано обяснение, още повече, че първоначалната идея е единодушно подкрепена, включително и от всички партии в града и от Инициативен комитет, оглавяван от кмета на Кърджали”, добави Найденов.
По думите му - не може местните ръководители на ДПС да не са си давали сметка за ефекта от подобен отказ и от подмяната и посегателството спрямо историческите факти и заслугите на ген. Делов, с чието име е свързано освобождението на Кърджали и на Източните Родопи.
„Остава впечатлението, че съзнателно са търсени политическото противопоставяне и напрежението с етнически привкус. БСП не приема истеризирането на този скандал и превръщането му в средство за партийна надпревара. Призоваваме за повече премереност и политическа култура. Изцяло подкрепяме идеята за награждаване на ген. Васил Делов с най-високото държавно отличие „Орден Стара планина с мечове” и предлагаме това да стане без протакане, без допълнителни подписки и политически условности”, заяви Ангел Найденов.
focus-news.net

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване