10/23/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Емирът на Катар влага в Газа 400 милиона долара

Емирът на Катар Хамад бен Халифа ат-Тани стана във вторник първият държавен глава, извършил официална визита в Газа, откакто ХАМАС пое властта там през 2007 г. съобщава ТВ. „Ал Арабия“, цитирана от Лента.ру. Монархът е съпроводен от многочислена делегация от свои съветници, министри и бизнесмени. Първоначалната информацията бе, той ще инвестира четвърт милиард долара в инфраструктурни проекти в тази палестинска територия.По-късно бе съобщено, че сумата е 400 милиона долара.

 

Катар се стреми да извади управляващото ивицата движение ХАМАС от влиянието на Сирия и Иран. Неотдавна централата на движението се премести от Дамаск в Доха. Наблюдатели смятат, че визитата на емира ще раздразни не само Дамаск и Техеран, но и Ерусалим. За Израел  ХАМАС е терористична организация.

 

Официалните палестински власти на  Западния бряг на река Йордан  също критикуват посещението на емира, защото той не се е срещнал първо с тях.

 

Катар в последно време води особено активна външна политика в Близкия изток. Страната помогна за свалянето на либийския диктатор Муамар Кадафи, а сега помага на въстаниците, които се бият срещу армията на сирийския президент Башар Асад. 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване