10/23/12 15:39
(http://www.klassa.bg/)

Енергийният министър Делян Добрев отказа извънсъдебни преговори с "Росатом"

Енергийният министър Делян Добрев категорично отхвърлил предложението на руската корпорация "Росатом" за извънсъдебни преговори, съобщи във вторник телевизия "България он ер". Мотивът му е, че след като е на ход арбитраж, няма отказване, а и исканата сума от "Росатом" - 1 млрд. евро  била "абсурдна".

В понеделник вечерта пред БНТ  Сергей Новиков, говорител на президента на корпорацията "Росатом" заяви, че тя е открита за преговори с България по дълга за спрения проект АЕЦ "Белене", въпреки  подадения иск. 

Стига да има желание за преговори от българска страна, договорка може да има, каза Новиков.
"Съдът още не се е състоял, затова всички работни групи имат шансове да се договорят. е предложила на правителството да преговарят извън съда по заведения иск за един милион евро. "Стига да има желание от българската страна, разговори може да проведем паралелно с делото в парижкия арбитраж", заяви за националната телевизия говорителят на корпорацията Сергей Новиков.

В руски завод вече е сглобен един реактор и скоро ще бъде завършен втори. В поръчката има заявени четири парогенератора, които трябва да са готови до края на 2013. От дъщерната компания на "Росатом" -  "Атомстройкспорт", която произвежда оборудването за спряната АЕЦ в Белене заявиха, че са "задължени да произведат това оборудване, а България  - да го плати". Официалната позиция на българската страна е, че ще плати това, което е произведено до 31 март 2012.

Руснаците увеличиха иска към Националната електрическа компания през септември заради прекратеното строителство на АЕЦ "Белене". Предишният иск за 58 млн. евро, отново заради ядрения проект, беше заведен миналото лято.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване