10/23/12 14:08
(http://www.klassa.bg/)

Кървав протест в Прищина срещу диалог със Сърбия

Полицията в Прищина използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на косовари срещу преговори за подобряване на отношенията със Сърбия, предаде Би Би Си.

Най-малко 20 души, в това число и полицаи, са били ранени в първия по рода си протест в понеделник. Около 10-на души са арестувани.

Демонстрацията бе организирана от Движението за самопределение на Косово на Албин Курти, което се противопоставя на диалог с Белград. Участниците скандираха „Никаква сделка със Сърбия“, докато се опитваха да пробият полицейския кордон пред офиса на премиера Хашим Тачи.

„Сърбия е анормална  държава и ние не искаме да „нормализираме“ отношенията си с нея“, заяви лидерът на опозиционното движение Албин Курти пред АФП.

След като някои от протестиращите започнаха да хвърлят камъни срещу полицаите, те им отвърнаха със сълзотворен газ и лютив спрей.

Премиерът Хашим Тачи осъди протеста. Повод за него бяха проведените миналата седмица в Брюксел разговори на Тачи с неговия сръбски колега Ивица Дачич. Това е първият директен политически контакт между двете страни, откакто Косово обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008 г.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън, която председателства срещата, каза след нея, че двамата лидери са се ангажирали да работят за подобряване на отношенията. Те са се съгласили да се видят отново скоро, да подобрят живота на двата народа и да приближат страните към ЕС, добави Аштън. .

Лидерите на съюза дадоха на Сърбия статута на кандидат-член през юни, но поставиха като условие тя да намери решение на конфликта с Косово преди преговорите да продължат. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване