10/23/12 16:04
(http://www.klassa.bg/)

Нетаняху очаква България скоро да обяви кой е извършителят на атентата в Бургас

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху разчита в "сравнително кратки срокове" да има резултат по разследването на атентата в Бургас, предаде БТА. След среща с президента Росен Плевнелиев в Ерусалим Нетаняху заяви, че българските служби подхождат изключително професионално и за пореден път повтори, че зад атентата в Бургас стоят Хизбулла и Иран.

Това е първият официален случай, в който представител на Израел обявява, че очаква бързо България да излезе с версия за атентата. Три месеца след атаката на летище "Сарафово" българските власти все още не са обявили резултати от разследването. София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

Президентът Росен Плевнелиев лично се ангажира до 15 септември да има публичен отчет как върви разследването, но това не се случи, припомня Медиапул..

След срещата с Нетаняху Плевнелиев изрази убеденост, че  "ще успеем да посочим на света с доказателства тези, които са извършили тази бомбена атака", но отново не даде никакви данни за хода на разследването."На прав път сме, имаме много сериозно развитие по отношение на казуса", посочи Плевнелиев. Държавният глава посочи, че "следи денонощно работата на институциите" по случая и заяви, че "това е негов тотален приоритет".

"Няма да се успокоим, докато не посочим точно виновните, както и онези, които са вдъхновили това терористично действие", каза още Плевнелиев.

По време на срещата е била обсъдена и иранската ядрена програма. България и Израел смятат, че налагането на икономически санкции срещу Иран трябва да бъдат съчетани с дипломатически усилия за решаването на проблема.

България и Израел имат отлични традиции в сътрудничеството в сферите на отбраната и сигурността и този потенциал трябва да бъде пълноценно използван в бъдеще, смятат двамата лидери. .

Росен Плевнелиев подчерта по време на срещата, че страната ни има какво да предложи на израелските компании, които имат интерес да се установят у нас. "България може да бъде привлекателна за чуждестранните инвеститори с финансовата и икономическата си стабилност, лесния достъп до общия европейски пазар, ниските данъци и квалифицираните работници", отбеляза президентът Плевнелиев. Държавният глава призова за изграждането на директни връзки между българските компании и израелските клъстери. Според него, израелските компании разполагат с добри възможности и за изграждането на центрове за съхраняване и за обработка на данни у нас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване