10/23/12 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Осем града се борят за "зелена столица" на Европа

Осем европейски града подадоха кандидатурите си в конкурса за зелена столица на Европа 2013. Те са Бристол (Великобритания), Брюксел (Белгия), Бидгошч (Полша), Дъблин (Ирландия), Глазгоу (Великобритания), Каунас (Литва), Кютахия (Турция) и Любляна (Словения), съобщи Bnews във вторник.

Носителят на титлата ще бъде обявен през юни 2013 г. в Нант, Франция.

„Това е шестата година от Европейската награда за зелена столица. Окуражаващо е да видим бившите кандидати да кандидатстват повторно, а новите да показват истински интерес" коментира европейският комисар по околната среда Янез Поточник.

Европейската награда за зелена столица се дава на град, прилагащ най-модерните решения за екологичен и устойчив живот в градската среда. Международна експертна комисия ще извърши техническа оценка на всяко предложение въз основа на 12 показателя, покриващи грижи за изменението на климата и енергийна ефективност, устойчив местен транспорт, качество на въздуха и нива на шума, зелени градски зони и устойчиво използване на земята, насърчаване на природата и биологичното разнообразие, управление на отпадъците, потребление на вода и пречистване на отпадъчните води, еко-иновации и устойчива заетост, както и практики в областта на управление на околната среда на местната власт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване