10/23/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Присъдата над италианските сеизмолози шокира учени и политици

Председателят на Комисията за "големи рискове" в Италия  физикът Лучиано Маиани подаде оставка  в знак на протест срещу присъдата от 6 години затвор, която получиха в понеделник 6-ма негови колеги. Те бяха обвинени, че са подценили заплахата от катастрофалното земетресение в Акуила през 2009 г. Пред агенция АНСА Маиани заяви, че и други членове на комисията ще подадат оставка, цитирайки заместник-председателя Мауро Роси и почетния председател Джузепе Дзамберлети. По-късно техните оставки бяха депозирани. Маиани бе генерален директор на ЦЕРН в Женева от 1999 до 2003 г.

 

Безпрецедентното решение на съда, което увеличи на 6 г. исканите от прокуратурата 4 години затвор за 6-ма сеизмолози и геолози и за заместник шефа на „Гражданска защита“ на Италия,  предизвика брожение в научните среди в целия свят. „Тази присъда, произнесена в родината на Галилео Галилей е абсурдна и опасна“ , казва американският учен Майкъл Халпърн, който работи в неправителствена организация в САЩ, занимаваща се с намесата на политиката в науката. Той призова президента Джорджо Наполитано да се намеси.

 

Известният японски сеизмолог Шиничи Сакай също се обяви в защита на колегите си. „Ако бях аз, щях да кажа същото, защото е невъзможно да се твърди, кога ще има силен сеизмичен трус“, каза той.

 

От Американския геофизически съюз обявиха: „Представете си, че правителството обвини в престъпление метеоролог, че не е предвидил точния път на едно торнадо. Или  епидемиолог, че не е предвидил опасните последици от един вирус“.

 

В самата Италия присъдата също предизвика земетръс. Председателят на Камарата на депутатите Джанфранко Фини изрази надежда, че нещата ще бъдат коригирани на втора инстанция. Министърът на околната среда  Корадо Клини смята, че „вероятно има някакво объркване на ролите“. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване