10/24/12 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Великобритания ще има „зелена“ инвестиционна банка

Европейската комисия (ЕК) даде одобрението си за създаването на британска банка, инвестираща в „зелени“ проекти, съобщиха от Комисията. Банката ще разполага с около 3,7 млрд. евро капитал.

Според проверката на европейските чиновници създаването на публичната институция не е в разрез с правилата за отпускане на държавна помощ в общността.

Новата банка, носеща името Green Investment Bank (GIB), ще финансира само проекти, които не могат да получат необходимите им средства директно от пазара.

Основната й цел е спазване на заявените от британското правителство приоритети за намаляване на вредните емисии и развитие на „зелената“ икономика.

Очакванията са, че финансиране от фондовете на GIB ще получат проекти в областта на преработката на отпадъци, изграждане на вятърни паркове в крайбрежните зони, производство на биогорива и биомаса и т.н.

От ЕК отбелязват, че може да се очаква отдръпване на пазара от подобни проекти през следващите години. По тази причина е дадено и одобрение за основаването на специалната инвестиционна банка. Лицензът й е за срок от 4 години.



 

investor.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване