10/24/12 16:44
(http://www.klassa.bg/)

Геолози подозират испански фермери, че са предизвикали земетресение

Геолози смятат, че земетресението, което преживя испанският град Лорка на 11 май 2011 г., може да е било провокирано от фермерите, обезводнили почвените пластове, съобщи Лента.ру, позовавайки се на публикация в сп. Nature Geoscience.
За да регистрират измененията в земната кора, станали в резултат на труса, учените използвали радиолокационно спътниково сканиране на местността. Те установили, че сеизмичната активност била причинена от 20-сантиметрово изместване на тектоничните плочи на мястото на разлома. Това е станало на неочаквано малка дълбочина – само на 3 км от повърхността, която според учените обяснява непропорционално тежките разрушения, причинени от трус от само 5,1 степен. Геолозите забелязват, че нивото на подпочвените води в котловината, на границата на която е станало разместването , за последните 50 години е паднало с 250 м. От 1960 г. насам местните фермери извличали там вода за поливане на нивите от все по-дълбоки кладенци. Много от тях били направени нелегално.
С помощта на математически модел, учените разбират, че взимането на вода за поливане е променило разпределението на налягането в земните пластове  в рамките на десети от килопаскала.
Геолозите не за първи път намират връзка между земетресенията и действията на човека. Тя е забелязана по време на изграждане на водноелектростанции  и геотермални системи. Някои учени твърдят, че земетресенията днес могат да бъдат провокирани и от силни потопи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване