10/24/12 17:13
(http://www.klassa.bg/)

Гърция получава още 2 г., за да покрие изискванията за бюджетния дефицит

Международните кредитори на Гърция са решили да дадат две години отсрочка на страната, за да покрие изискванията за бюджетния дефицит, съобщи в сряда  DW.
Според подготвяната сделка между Атина и Тройката, цитирана от Süddeutsche Zeitung, Гърция ще получи и следващия транш от спасителното си финансиране. Гръцкото правителство е постигнало споразумение с международното кредитори да намали дефицита си до 3% от БВП до 2016 година, а не до 2014 година, както беше съгласувано по-рано. Освен това Атина е получила повече време да проведе реформи на пазара на труда и енергийния си сектор. Удължен е и срокът за приватизирането на определени държавни компании.
Въпреки удължения срок, Атина ще получи поредния транш от международната финансова помощ в размер на 31,5 милиарда евро.
Гръцкото правителство поиска от кредиторите си още две години, за да вкара дефицита си в 3-процентния праг. Така срокът за изпълнението на това изискване се удължава до 2016 г.
С постъпленията от приватизация Атина ще се стреми до края на 2015 г. да получи общо 8,8 млрд. евро вместо по-рано споменаваните около 19 млрд. евро. Това става ясно от проекта за така наречения Меморандум за разбирателство, който гърците и международните донори са договорили. Неясно остава как трябва да бъде запълнена дупката във финансите за 2013 и 2014 г., причинена от отстъпките към Атина. Според предварителни данни се търсят допълнително 15-18 млрд. евро. Също така няма отговор на въпроса как ще се финансира Атина след 2014 г.
Според запознати на Атина се дава още време и за изпълнение на реформите на пазара на труда, както и за промените в енергийния сектор.
Тройката предупреди, че са необходими допълнителни съкращения на разходите в Гърция в размер на 9,2 млрд. евро през следващата година. В замяна гръцкият премиер поиска отпускането на допълнително време за провеждането на реформите, припомня DW.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване