10/24/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Д. Добрев: НС формулира въпросите за референдум

Формулирането на въпроса за референдума за нова атомна електроцентрала е изцяло в компетенциите на народните представители, лаконично коментира в сряда  икономическият министър Делян Добрев пред парламента.
Въпросът в подписката, събрана от БСП, беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене"?"
След приетите редакции, предложени от Искра Фидосова, въпросът на референдума вече е със следния текст: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".
Министърът изпълни заръката на премиера Бойко Борисов, дадена преди началото на правителственото заседание в сряда, да отиде в парламента, за да изложи още веднъж пред депутатите тезата на ГЕРБ за АЕЦ „Белене".
„На цялото българско общество трябва да стане ясно, че ако през 2006 г. или 2008 г. беше подписан договор за АЕЦ „Белене", в момента нямаше да губим месеци и да трошим държавните пари," категоричен е Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.
По думите му, референдумът ще струва на държавата около 30 млн. лв., както и ценно време и енергия, както на Народното събрание, така и на гражданите.
„2006 г. е проведена процедурата, приключила е октомври 2006 г. и е трябвало ноември 2006 г. в едномесечния срок да е подписан договор, а договор не е подписан в едномесечния срок и нито в следващите години. Сега БСП иска да се подпише договор, а те не са го подписали, като са имали стратегически инвеститор. А сега парламента губи ценно време за дебат, в който можеше да се включи през 2006 г.," заяви Делян Добрев, напускайки пленарната зала.
Изказването му предизвика всеобщо неодобрение от страна на левицата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване