10/24/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Държавата ще изгражда инфраструктура за бърз интернет в 29 общини

Държавата започва изграждането на оптична инфраструктура за достъп до интернет от следващо поколение в 29 общински центрове и 24 малки населени места, с обща дължина около 860 км. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“  (ИА ЕСМИС ) Христин Петков и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма регионално развитие в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, подписаха в Министерски съвет инфраструктурния проект за развитие на високоскоростен широколентов достъп в България. ИА ЕСМИС е директен бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие”, Операция 2.2. „Информационна и комуникационна мрежа”. На подписването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и министърът на еврофондовете Томислав Дончев.
Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7 919 кв.км. или 7% от територията на страната. В тях живеят 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата, или 4% от населението на България. Общата стойност на проекта е в размер на 20 млн.евро.  Проектът за изграждане на оптични мрежи за бърз интернет достъп има за цел да създаде  защитена, сигурна и надеждна инфраструктура за широколентов достъп от следващо поколение за нуждите на електронното управление и създаване на предпоставки за развитие на широколентовите услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната. Новата оптична инфраструктура ще повиши  конкурентоспособността на местната икономика, като се улесни и стимулира ИТ-бизнеса при предоставянето на нови услуги на крайните потребители, което да доведе до повишаване на заетостта и жизнения стандарт на населението. Реализирането на проекта ще осигури благоприятни и равни условия за доставчиците на интернет да предоставят услуги, базирани на модерната оптична мрежа на гражданите и бизнеса. Не на последно място, хората, живеещи в слабо населените и отдалечени райони, ще имат достъп до он-лайн услуги, което ще коригира тенденциите за изолираност на тази част от населението от обществения и културен живот на страната.
Настоящият проект е в пълно съответствие с Програмата в областта на цифровите технологии за Европа („Digital Agenda for Europe“), известна като “Европа 2020”. Европейската стратегия за развитие “Европа 2020”, цели до 2020 г. всички европейци да имат интернет достъп със скорост поне 30 Mbps, и поне 50% от европейските домакинства да разполагат със свързаност над 100 Mbps. В пълно съответствие с тези изисквания настоящият проект предвижда изграджане на широколентова инфраструктура за интернет достъп от следващо поколение, осигуряващ бърз и свръхбърз достъп до дигиталното пространство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване