10/24/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Жителите на Девин бранят болницата си с протест пред МС

Около 200 души от Борино, Девин и Доспат протестираха пред Министерския съвет в защита на болницата си, облечени в родопски носии и гайди.  Освен националното знаме, те носиха и множество плакати, гласящи: „Вижте пълна лудница в здравната система - три общини в Девинско без болница!", „Обществото ни боледува, обществото ни гладува, докога да продължава да робува?", „Не ни обричайте на преждевременна смърт!"
Протестиращите заявиха, че  не желаят да станат филиал на болницата в Смолян, каквото е предложението на здравното министерство.  Те заплашиха, че ако не получат предложения, ще преминат към гражданско неподчинение. „Не сме пропътували 400 километра, за да останем без решение", категорична бяха хората от инициативния комитет. Финансовият министър Симеон Дянков излезе сред протестиращите, които първоначално го аплодираха, а после поискаха оставката му. Вицепремиерът беше категоричен, че предложението на управляващите е единственото, което може да направи държавата.
По думите му, за да бъдат отпуснати средства, болницата трябва да бъде преобразувана в държавно-търговско дружество. Утре той има насрочена среща с представители на община Девин, с които да уточняват детайлите и в петък предложението да бъде гласувано от общинския съвет.
„Ако това стане, от понеделник започваме работа. Това е единственият законен начин и това е правилно. Не е редно държавата да покрива лошото управление на общинските болници", заяви Дянков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване