10/24/12 01:11
(http://www.klassa.bg/)

Красимир Гергов: Ние сме светлият лъч на туризма

- Г-н Гергов, как се стигна до този наистина невероятен успех не само за голфа, но и за България въобще?
- Ние отдавна сме светъл лъч в българския туризъм. Направихме така, че сезонът да трае над 10 месеца. Заслугите са на всички инвеститори, които започнаха смело преди години. Наеха най-добрите дизайнери,
построиха се най-скъпите комплекси
ниско строителство на най-хубавите места. Първият успех дойде с признанието ни за най-добра нова голф дестинация. Следващата крачка направихме благодарение решението на "Волво" да направи турнира на ротационен принцип. И на компанията IMG, която менижира най-големите спортни събития. Започвам с Шампионска лига по футбол, но списъкът не може да бъде завършен, защото на практика няма голямо състезание без IMG. Благодарение на инвеститорите, на помощта на държавата България се превърна в
голф дестинация №1 на Балканите
А с този турнир излиза безспорно на върха в Източна Европа. Въпреки че в една Чехия, например, има 90 игрища за голф. У нас са 7, но на изключително ниво. Така че сме го спечелили напълно логично, но признавам си - в началото не сме го и помисляли.

- Изчислено в пари, рекламата за България надхвърля десетки милиони долари, все пак излъчват CNN, "Европспорт", най-големите медии в света?
- Рекламата на България е невероятна. Първо, само организацията на подобен турнир струва около 10 млн. евро. Второ, говорим за картина от "Трейшън клифс" в над 200 държави, "хай дефинишън" формат. Наградният фонд е 3,4 милиона евро. Осигурява го "Волво".

- Т.е. вашата задача е около организацията и настаняването на гостите?
- Да. Отсега трите голф комплекса са затворени за датите на турнира. Там ще бъдат настанени гостите. За състезателите има специални изисквания. Всеки един
ще бъде в отделна къща с готвач тъй като някои звезди идват и със семействата си.

- Ефектът е за цялото Северно Черноморие, тъй като се очакват общо 8000 ВИП туристи?
- Така е, предполагам, че около 20% от тях ще бъдат настанени и в близките Албена и Златни пясъци. По принцип тези комплекси не са ориентирани към подобен вид туристи, но някои хотели отговарят на изискванията и ще приемат гости. Такъв удар в туризма не е правен за над 1300 години история на България.

- Знаем, че фенове на голфа са милиардери и мултимилионери. Има ли вече заявка от някои известни личности?
- Естествено, че ще дойдат куп известни личности. Толкова частни самолети, колкото ще пристигнат за турнира, никога не сме виждали. Като се започне от играчите и се стигне до фенове на този спорт. В тази връзка трябва всички да работим максимално бързо върху организацията по транспортирането. Сигурни сме, че и държавата, и "Bulgaria Air" ще направят необходимото. Но летището във Варна има своя капацитет. Силно се надявам, че в тези месеци ще се случи нещо и с това в Балчик. Наясно съм, процедурите не са лесни. Дано обаче стане и летището в Балчик да приема полети.


Ивайло Йолчев
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване