10/24/12 19:14
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Протестите срещу Синята зона продължават

Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов

21-вият протест срещу новите правила за платено паркиране в София се проведе тази вечер в центъра на столицата.

Той по традиция започна с митинг пред Градската библиотека на пл. “Славейков” и продължи с шествие по ул “Г. С. Раковски” до Столичната община на ул. “Московска” 33.

С него беше открита и нова подписка с искане за реален диалог със Столичната община. Участници в протеста поискаха да се запишат и искания, които нямат нищо общо със Синята зона, като как се формира такса смет и какво става със завода за боклук, но те бяха отхвърлени.

Този протест срещу Синята зона имаше и дрескод. Много от участниците бяха със затворнически шапки със сини и зелени ивици. Идеята е от карикатурата на Румен Недялков “ВИНОВЕН по адресна регистрация”. 

 Новите правила за паркиране в центъра на София бяха гласувани в края на юни от Столичния общински съвет (СОС) и влязоха в сила от 1 септември, като имаше гратисен период от един месец само за стикерите, които си купуват живеещите в центъра.

Те предвиждат разделянето на града на две зони – Синя и Зелена. В Синята зона, която обхваща идеалният център на града, вече се плащат 2 лв. за час престой. В Зелената зона цената е 1 лв. на час.

Хората, които живеят в центъра на София, имат право на годишен винетен стикер, който е 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената. За втори автомобил в семейството цената е 3 пъти по-висока.

Тази нова такса беше основният мотив за протестите. Беше заведено и дело срещу Синята зона в административния съд в София, но гледането му тръгна с фалстарт на 5 октомври и беше отложено за 7 декември.

На протеста на 5 октомври някой направи лоша услуга на протестиращите в София като докара с автобуси от Димитровград, Габрово и Ловеч на протест срещу правила, които не ги касаят.

Протестиращите обявиха, че вече всяка сряда ще има протести до отменянето на наредбата.

The post Протестите срещу Синята зона продължават appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване