10/24/12 18:50
(http://www.klassa.bg/)

Софийската опера заминава на турне в Япония

Софийската опера заминава на турне в Япония от 30 октомври до 21 ноември. Гостуването е пето по ред и се реализира, благодарение на инициативата и стремежа на акдемик Пламен Карталов да спечели доверието и да привлече интереса на японска импресарска агенция към България и нейното най - престижно изкуство - оперното.

Япония е витрина на световното оперно изкуство - с представяне гастролите на най-изявените с авторитета си оперни театри от цял свят като Метрополитен НюЙорк, Ла Скала, Виенската опера, Баварската опера, Мюнхен, Марийнския театър Сан Петербург и много други.

Първото гостуване на Софийската опера бе през 2000 г, когато Карталов привлече за постановките си "Турандот" от Пучини и "Джоконда" от Понкиели легендарните Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Следващите гастроли бяха през 2002, 2005 и 2008 г. Репертоарът е избиран специално с намерението да се представят само шедьоври на италианската оперна класика: „Риголето”, „Бохеми”, „Отело”, „Бал с маски”, „Дон Карлос” и отново , но с нова визия на „Турандот”. Сега са подготвени нови три знаменити шедьоври на италианската оперна съкровищница: „Тоска”, „Селска чест” и „Джани Скики”.

Българската публика вече видя тези постановки, които получиха признанието не смо на националната, но и на международната музикална критика. Българските оперни артисти са всред любимите и очаквани изшълнители по цял свят, но забележителното е, че сега те не гостуват самостоятелно, а в продукциите на българския национален оперен театър. В състава на гостуването са включени едни от най-добрите ни оперни сили като Радостина Николаева, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Светозар Рангелов, както и много млади и талантливи оперни надежди като Светла Тенева, Даниел Дамянов, Гергана Русекова, Даниел Острецов и др., общо 21 солисти. Диригентите са: Алесандро Санджорджи и Велизар Генчев.

Престижът на българското оперно дело вече е с 123 годишна традиции. Софийската опера изгражда , развива и защитава на световно ниво богатство на своите оперни гласове. И въпреки кризата, и благодарение само на волята за най-висок професионалозъм, българските оперни артисти, оркестъра, хора и техническия персонал изградиха ансамблов оперен театър от най-висока класа. Особено високо, сега се оценява постижението му с реализирането на родна сцена на гигантската тетралогия на Рихард Вагнер, за която режисьорът Пламен Карталов избра най-добрите български певци. Няма театър в света, отбелязаха критиците, който в момента да поставя целия „Пръстенът на нибелунга” само с национални сили.

Гастролът на Софийската опера в Япония ще бъде с пет представления на "Тоска" и осем на "Селска чест" и „Джани Скики". Те ще се играят освен в Токио и още в десет града на Страната на изгряващото слънце.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване