10/24/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Тотю Младенов: Голяма част от ромите харчат детските за алкохол

Много хора от ромския етнос харчат парите за детски надбавки за  алкохол вместо за децата. Това каза социалният министър Тотю Младенов в ефира на БНТ.   Той обясни, че е поръчал на областните управители и на Агенцията за социално подпомагане да направят внезапни проверки дали децата на такива хора ходят на училище. Ако се окажело, че не е така, за няколко месеца ще се спрат плащанията. Такива проверки имало и по-рано през годината.
„Парите за майчински се осигуряват от вноските, които постъпват в НОИ“, каза Младенов, според когото няма средства за увеличаване на майчинските. Младенов посочи, че през 2013 г. общо 400 млн. лв. са предвидени за целта, отделно 500 млн. лв. отиват за помощи за хората с ниски доходи, на които се изплащат по 35 лева за всяко дете. Статистиката на социалното ведомство сочи, че 85 на сто от децата получават такива помощи. Той още веднъж подчерта, че е важно майките да се връщат по-бързо на работа, за да получават по-големи доходи.
Когато се изградят достатъчно детски градини и ясли, може да се мисли да се премахне плащането на майчински през втората година на децата и с парите да се увеличат средствата за първата година, коментира социалният министър в отговор на въпрос.
Младенов каза още, че според него е правилно да има семейно подоходно облагане, по което предстояло да се произнесат от Министерството на финансите и НАП.
Пари за увеличаване на майчинските има, коментира пред klassa.bg Соня Конакчиева от Сдружение бъдещи и настоящи майки. Тя напомни, че на страницата на НОИ се вижда, че по това перо за тази година са спестени 24 милиона лева заради спадналата раждаемост от 10%.
Според зам.-министъра на финанситеВладислав Горанов увеличение няма да има, защото и сегашната политика в България  е да се поддържа най-дългото платено майчинство. „Знаете, че единствената държава в Европейския съюз, която до навършване на една година на детето се заплаща 90% от възнаграждението върху която е осигурявана майката в България. Най-естественият ход е да осигурим възможност в момента, в който това дете навърши една година тя да успее да се върне отново на трудови пазар. Разбира се, за това е необходимо да има къде да остави това дете да се отглежда“, каза Горанов. И призна  за проблема в големите градове с детските градини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване