10/24/12 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Ще разглеждат влизането ни в Шенген чак догодина

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското безвизово пространство беше отложено за март 2013 г. заради несигурността около възможностите на властите в двете страни да спазват задълженията си. Това съобщиха дипломатически източници в Брюксел, цитирани от БГНЕС.
Планираше се въпросът да бъде обсъден на среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург, но "времето още не е дошло да вземем решения", заяви един от източниците. Въпросът за присъединяването "ще бъде отложен за март 2013 г., но това не означава, че тогава ще бъде взето решение", е уточнил един от европейските дипломати. Тогава министерските срещи ще бъдат председателствани от Ирландия.
Редица страни, сред които Холандия и Германия, смятат, че условията за присъединяване на двете държави за момента не са изпълнени и дори Европейската комисия изразява резерви, заявява дипломатически източник. Резервите са свързани с политическото положение в Румъния. Има сериозни съмнения относно ангажимента на правителството, оглавявано от Виктор Понта, да спазва принципите на правовата държава. Резултатът от парламентарните избори на 9 декември в Румъния може да се окаже решаващ .
Властите на двете страни-кандидатки разбраха положението и вече нямат фиксирана дата за присъединяването. "Решението трябва да бъде взето в добър момент", заяви дипломат от държава членка на Шенгенското пространство. Присъединяването на България е свързано с това на Румъния и в резултат на това София е жертва на критиките, отправяни от държавите членки на Шенген срещу Букурещ, отбелязва Франс прес.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване