10/25/12 06:38
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида в Афганистан се опитва да си върне старата слава

Асошиейтед прес

Талибан. Снимка: афнюз

Отслабената, но издръжлива Ал Каида, чиито атентати от 11 септември 2001 г. вкараха Америка в най-дългата война в историята й, се опитва да си върне славата в планинския афганистански изток, докато американските и съюзническите сили постепенно ограничават бойната си мисия и признават, че терористичната организация бавно и неотклонно е успяла да възстанови част от изгубените си позиции.

Това буди тревога у американските командири, които засилиха ударите срещу клетките на Ал Каида през последните месеци. То също така противоречи на твърденията на администрацията на Обама, в които терористичната групировка се представя дотолкова отслабена, че в началото на изтеглянето на западните части се била превърнала в маргинален проблем за Афганистан.

Когато през май президентът Барак Обама посети азиатската страна, за да отбележи първата годишнина от американската операция, при която бе убит Осама бин Ладен, той заяви, че администрацията му е обърнала хода на войната. “Целта, която поставих - Ал Каида да бъде победена и да не се допусне възраждането й - е почти постигната”, каза държавният глава.

Но на практика безспорно отслабената терористична организация изглежда е запазила поне някакви ограничени средства да се възроди вътре в Афганистан с намаляването на американското влияние в страната. По план последните бойни части на САЩ трябва да си заминат до 31 декември 2014 г., като отговорностите по сигурността ще бъдат предадени на афганистанското правителство.

“Опитват се да увеличат числеността си и да се възползват от изтеглянето на американците”, твърди шефът на полицията в провинция Пактика генерал Дауат Хан Задран. Той не спомена конкретни числа, но каза, че Ал Каида е е започнала да вкарва повече оръжие през границата от Пакистан.

От години основната цел на силите под командването на САЩ са талибаните - които управляваха Афганистан и закриляха Ал Каида преди американската интервенция преди 11 години. Но стратегическата цел е да не се позволи на терористичната организация отново да намери сигурно убежище в Афганистан, от където да организира нападения срещу САЩ.

В края на 2001 г. ръководството на Ал Каида избяга в съседен Пакистан, където се подвизава и днес.

Групировката продължава да е активна вътре в Афганистан, сражава се с американските части, разпространява екстремистки послания, набира пари, вербува млади афганистанци осигурява военни експерти на талибаните и на други радикални групировки.

Американският генерал Джон Алън, командващ международните сили в Афганистан, каза, че Ал Каида се е възродила и че макар числеността й да е малка, групировката не се нуждаела от голямо присъствие, за да оказва влияние.

Американски представители смятат, че имат ангажимент дори и след края на бойната мисия през 2014 г. да направят, каквото е нужно, за да попречат на сериозно възраждане. Например американците имат намерение да поддържат спецчасти, които да са в готовност да оказват дългосрочен натиск върху Ал Каида в Афганистан.

По-голяма тревога буди заплахата от нарастващото й влияние, както и на свързани с нея групировки в Йемен, Сомалия и в обширни територии в Северна Африка, където се смята, че свързни с нея бойци може да са отговорни за нападението срещу американското консулство в Бенгази, при което бяха убити американския посланик Кристофър Стивънс и трима други американци.

Американски и афганистански представители казват, че Ал Каида също така засилва връзките с ислямистки групировки в Афганистан, с които са единомишленици, включително с базираната в Пакистан “Лашкар-е-Тайба”, обвинявана за нападенията от ноември 2008 г. в Мумбай, при които бяха убити 166 души, както и с активното на север Ислямистко движение на Узбекистан.

Ахмадула Моуахед, който е депутат в афганистанския парламент от източната провинция Нурестан по границата с Пакистан се опасява, че изтеглянето на американските бойни части ще позволи на талибаните и Ал Каида да победят правителството на провинцията.

“Веднага щом ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване