10/25/12 14:42
(http://www.klassa.bg/)

БСП иска оставките на двама зам.-кметове в София, дава ги на прокурор

Групата общински съветници на БСП в Столичен общински съвет (СОС) настоява кметът на София Йорданка Фандъкова да уволни Дончо Барбалов и Любомир Христов, като вносители на доклада за прекратяване на договор за обществен превоз на пътници. Докладът, внесен от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, беше приет преди две седмици, но кметът Йорданка Фандъкова го върна в четвъртък за ново обсъждане решението на СОС.
На миналото заседание на СОС взе решение да се изплатят около 3 млн. лева лихви на фирмата „КАРАТ С“, но 2 седмици по-късно се оказа, че дължимата сума е значително по-малка - около 600 000 лева.
Общинският съветник от листата на СДС и ДСБ Атанас Атанасов заяви, че с договора се прави опит за присвояване на общински пари в особено големи размери.
Общинският съветник от БСП Георги Кадиев заяви: „Имаме спящи заместник-кметове, администрация и спящ кмет. Защо общинските съветници не са получили справка за задълженията? Във вашия доклад не се споменава нищо за това. Групата на БСП показа, че целта на една опозиция е да прави така, че на управляващите да им е неудобно да крадат. Не говорим за небрежност, а за спонсориране на спонсор на ГЕРБ от страна на Столична община. Това не е просто техническа грешка. Това е политическа поръчка за спасяване на спонсор на ГЕРБ. Групата на БСП ще уведоми прокуратурата, Сметната палата да проверят случая”, каза Кадиев.
БСП ще уведоми прокуратурата и Сметната палата и ще поиска от прокуратурата за започване на дознание за престъпление по служба срещу кмета, двамата заместник-кметове и други лица, които са участвали в изготвянето на доклада относно прекратяването по взаимно съгласие на договора с "КАРАТ С" за обществен превоз на пътници. Това заяви Георги Кадиев.
Оставки не се приемат и не се подават с чоп, защото това е много сериозен казус, каза в отговор Йорданка Фандъкова.
Центърът за градска мобилност е дружеството, което изплаща задълженията към операторите. Първата проверка е направена от одитора, който получава и заплащане за това, по искане на г-н Барбалов, втората проверка е назначена от мен, с хора от екипа на г-н Барбалов. Ако имаше някаква конспирация, щеше да е ясно, каза още Йорданка Фандъкова.
Самият Дончо Барбалов призна, че е допуснал „голяма грешка“.
Направих голяма грешка, че се предоверих на екипите на Центъра за градска мобилност, обясни Барбалов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване