10/25/12 15:58
(http://www.klassa.bg/)

В неделя Кличко и Шевченко ще се борят за място в Радата

Украйна е пред избори в неделя, в които за влизане в парламента ще се борят шампионът по бокс Виталий  Кличко и бившият футболист Андрий Шевченко. АФП отбелязва, че партията на Кличко УДАР (Украински демократичен алианс за реформи) има добри шансове за победа.
Боксьорът тежка категория Кличко, 41 г., който игра последния си рунд през септември, е лидер на партията със сполучливото име УДАР, която наблюдателите смятат за сериозен опонент на управляващата партия на президента Виктор Янукович. УДАР, по думите на Кличко, се бори за превръщане на Украйна в „истинска демократична държава, където управляват законите“.
В същото време Шевченко (36г.) изненада своите привърженици, като драматично окачи футболните си обувки след „Евро 2012“, за да стане ключова фигура в бизнес партията „Украйна напред!“.
Влизането на двамата спортисти разтърси политиката в Украйна, която години наред се въртеше около дуела между силите  на Янукович и неговия противник, вече в затвора, Юлия Тимошенко.
Според социологическите допитвания, битката в неделя ще бъде между Партията на регионите на президента Янукович и УДАР на Кличко, като коалицията на Тимошенко ще остане трета.
„Хората са разочаровани и от властта и от опозицията, и имат нужда да повярват в нещо, затова Кличко за тях е надежда“ , казва Владимир Везенко, директор на центъра за политическа изследвания „Пента“.
По-малки са шансовете на „Украйна напред!“, ръководена от бившия съюзник на Тимошенко Наталия Королевска. Според социолозите, тя няма да успее да премине 5-процентната бариера за влизане в Радата. Шевченко трябваше да опровергава обвинения, че е получил пари , за да използва партията известността му. Шевченко бе звезда в италианския отбор  „Милан“, игра в английския „Челси“ и в родния „Динамо Киев“. Партията му обаче няма ясна програма и е заподозряна, че цели да отнеме гласове от опозицията в полза на Партията на регионите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване