10/25/12 10:12
(http://www.klassa.bg/)

Варненската опера гостува в София с първата българска постановка на комичната опера „Граф Ори” от Росини на 7 ноември

На 7 ноември на сцената на Софийската опера и балет за пръв път ще бъде изпълнена комичната опера на Джоакино Росини „Граф Ори”, чиято българска премиера се състоя през ноември м.г. във Варна. Постановката
е съвместен проект на Държавна опера Варна с Посолството на Република Франция и Френския културен институт в България. В постановъчния екип на първата българска постановка на „Граф Ори” фигурират видни имена от френския културен живот - Дидие Талпен – диригент, директор на Френския културен институт в България; Емануел Кордолиани - режисьор, Венсан Мюстер и Тодор Игнатов са сценографи; Жюли Скобелцин е художник на костюмите, Никола Шено – корепетитор, Веселина Маринова - отговорен корепетитор, Константин Илиев - хореография, Малина Хубчева - диригент на хора, Екатерина Чешмеджиева - художествен ръководител на балета, Сирма Панева - помощник-режисьор.

Главната роля е поверена на солиста на Варненската опера - младия и талантлив тенор Валерий Георгиев, за когото: „Музиката на „Граф Ори” е много по-динамична и определено по-трудна, отколкото в най-известното оперно заглавие на Росини „Севилският бръснар”. Предизвикателството идва от сложната партитура, в която трябва да изпея 20 си-та, 20 до-та и 10 до-диеза, за разлика от повечето опери, където тенорът се среща най-много с един или два високи тона. Допадат ми също резките обрати в действието и непрекъснатата смяна на драматични с лирични моменти, в които се налага да играя ролите на граф, гадател и монахиня, сменяйки мъжкия с женски стил на пеене.” Тези особености очевидно кореспондират с артистичната природа на певеца, който с лекота се превъплъщава в своите персонажи. При това се забавлява истински, както впрочем и останалите участници в „Граф Ори”.

Възпитател на своенравния Ори е Делян Славов, a пажa Изолие - с ключова роля в разобличаване на графските хитрини, изпълнява най-младата солистка на Варненската опера Силвия Ангелова. След като спечели стипендия „Росини” и участва в тазгодишния Росиниев фестивал в Италия, тя се радва да бъде причислена към голямата фамилия на Росиниевите певци.

С вокално и артистично майсторство, каквито в еднаква степен изисква виталната опера, се изявяват и другите двама топ солисти на Варненската опера, познати също от софийската сцена - Ирина Жекова като наивната Графиня Адела и Свилен Николов като съучастника в графските похождения Рембо. „Ролята на Графиня Адела е голяма като обем (250 страници), изисква солидна вокална техника, а и пеенето на френски език представлява допълнителна трудност. Графиня Адела е първата ми Росиниева партия и аз съм й много благодарна, защото чрез нея преоткрих света на Росини. Срещата с такива професионалисти като режисьорката Ема Кордолиани и пианиста Никола Шено, донесе огромно удовлетворение както на мен, така и на всички колеги. Започнахме работа с прочитането и осмислянето на текста, след което го облякохме и в музикална фраза. Режисьорската концепция беше поднесена не само много ясно, но и с голямо пристрастие, което се предаде на целия състав - солисти, хористи, балетисти”, споделя Ирина Жекова.

Според Свилен Николов: „Граф Ори” е много позитивна опера. Може да се направи паралел с „Дон Жуан” на Моцарт, като респективно припознаем Дон Жуан в образа на Граф Ори, а дясната му ръка Лепорело в образа на Рембо. Разликата е в това, че „Граф Ори” завършва с хепи енд. Иначе, както се очаква от Росини, в „Граф Ори” има много комични ситуации и ведро чувство за хумор, изобилстват и типичните за неговите опери изключително технични партии. Партията ми в „Граф Ори” също е трудна - най-бравурната ария, с най-голям тонов обем, тя се оказва и най-трудната Росиниева ария в моя репертоар до този момент. Това, което непременно искам още да кажа, е че всички много се забавлявахме, докато подготвяхме „Граф Ори”. Режисьорката Емануел Кордолиани ни задължаваше да правим много неща и непрекъснато изискваше от нас, но в същото време ни даваше и достатъчно свобода. Нещо повече - тя постави всеки образ според конкретния човек, според певеца, с неговия характер и неговите особености. Това ми се случва за пръв път и наистина е много приятно.”

Респектира с изпълнението си Мария Жекова, която не оставя съмнение, че е най-добрият избор за ролята на пазителката на замъка Рагонд. В сценичните превъплъщения подобаващо се включва Галина Великова като младата селянка Алис.

В заключение, ако трябва да характеризираме с няколко думи екипа на „Граф Ори”, той е млад, енергичен, убедителен като пеене и артистично присъствие. На „Граф Ори” му личи, че се прави с любов. Такъв го поиска и така го моделира Ема Кордолиани - харизматичната френска оперна и театрална режисьорка, с която Варненската опера със сигурност ще има нови срещи.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване