10/25/12 14:54
(http://www.klassa.bg/)

Дори една газирана напитка на ден увеличава риска от инсулт при жените

Жените, които пият поне една газирана напитка на ден, са изложени с 80% повече на риска да получат исхемичен инсулт. Това съобщава в.„Дейли мейл“, като се позовава на изследване на японски учени. Специалисти от Университета в Осака подчертават, че са опасни дори леките варианти на газираните напитки. Те са изследвали здравословното състояние на 40 000 души  на възраст 40-59 г. в продължение на 18 години. Всеки ден се е документирало какво са консумирали доброволците. За този период около 2000 са получили инсулт. Сравнителният анализ показал, че жените , които всеки ден са изпивали по нещо газирано, са подложени на риска да получат тромб 83% по-често, отколкото останалите. При мъжете е забелязано само слабо повишаване на риска, което учените още не успяват да обяснят. Не е установена връзка с хеморагичния инсулт (пукане на кръвоносен съд в мозъка) или сърдечните болести.
При исхемичния инсулт причината е тромб, който се откъсва и попадайки в  мозъка, спира кръвопотока.
Преди време американски учени също разкриха, че има връзка между газираните напитки и мозъчния удар, но не бе отчетена разликата при двата пола.
Във Великобритания всеки ден инсултът убива 200 души, отбелязва „Дейли мейл“.
Резултатите от изследването са публикувани  в American Journal of Clinical Nutrition.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване