10/25/12 10:32
(http://radiomilena.com/)

Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличени

Учителските заплати ще бъдат увеличени от началото на 2013 година. Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов. Парите за младите учители ще бъдат 500 лв., за старши учител 530 лв., за главен учител – 570 лв.

Малко е, но това е възможното, посочи Младенов.

Той добави, че за последните три години заплатите в системата са били повишавани, но никой не е разбрал това. 12% имаме увеличение на заплатите, подчерта Игнатов.

ignatov Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличениОбразователният министър взе участие ой участва в кръгла маса, на която бяха обсъдени проектите на нови учебни програми по природни науки и екология. Те са разработени по проект „За по-качествено образование“ по Оперативна програма развитие на човешките ресурси. Промените в новите програми са във връзка със заложената в проекта за предучилищното и училищното образование нова структура на средното образование, предаде КРОСС.

По думите на министъра целта на предлаганите промени е сложното знание да се направи понятно за аудиторията.

Експертите от своя страна посочиха, че е постигнато олекотяване и осъвременяване на учебното съдържание, включени са до 60% теми за нови знания и до 40% теми за упражнения. От някои програми са изтеглени теми в по-долен клас, а други теми са преместени в по-горен.

Това е направено след преценка на възрастовите възможности на децата и според данните от наблюденията за затрудненията на учениците.

От програмата за 6 клас по човек и природа са отпаднали понятията тегло, сила на еластичност и реакция на опората, както и темата за успоредно и последователно свързване на консуматори.

Предвидено е намаление на обема на информацията по някои предмети, например по биология и здравно образование в 7 клас вместо изучаване на таксономичните белези на трите типа червеи – плоски, кръгли и прешленести, са вложени здравни познания, свързани с паразитните чревни заболявания.

Има обединяване на теми – например в 6. клас темите Свойства на веществата, Химични реакции и свойства на някои прости и сложни вещества са обединени в една нова тема – Вещества и химични реакции.

Засилената е интеграцията физично и биологично знание като се въвежда нова част в програмата по Човек и природа – Единствено на природата, която е насочена към единната картина на неживата и живата природа, част от която е човекът.

Още в 4 клас е предвидено обучение по пестене на енергия и за замърсителите на околната среда.

 Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличени

bookmark Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличениsvejo Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличениgoogle Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличениdelicious Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличениstumbleupon Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличениfacebook Игнатов: Учителските заплати ще бъдат увеличениСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване