10/25/12 06:42
(http://e-vestnik.bg/)

Комари жилят в Гърция

Ройтерс

Когато изглеждаше, че нещата не могат да станат по-зле за Гърция, в изтощената и задлъжняла страна се появи нова заплаха, с която да се занимава - болестите, причинени от комари.

Вид смучещи кръв насекоми, който може да пренася екзотично звучащи тропически инфекции като малария, западнонилска треска, чикунгуня и денга, се радват на допълнителната топлина, която климатичните промени носят в някои части на Южна Европа.

А с орязан бюджет, рухваща здравна система, политически боричкания и нарастваща ксенофобия, които влизат в конспирация, за да провалят мерките за борба с вредителите и контрола на заболяванията, комарите се превръщат в заплаха.

Маларията - болест, която бе елиминирана в Гърция през 1974 г. не само че се завръща с посетители и имигранти, както става от време на време в останалата част от Европа, а се прехвърля от човек на човек в рамките на границите на Гърция.

Броят на смъртните случаи тази година от западнонилски вирус - болест, предавана от тигровите комари, бе 16 до 11 октомври.

Лекари без граници - глобална медицинска благотворителна организация, която по-често е свързвана с борбата за спасяване на живота на бебета в екваториална Африка, сега работи на пълни обороти в южна Гърция.

В страна, посещавана годишно от 16 милиона туристи, където мерките за икономии означават за 30 процента от населението, че вече няма достъп до здравните грижи, от които се нуждае, поддържането на инфекциозните ухапвания до минимум е икономическа необходимост.

Вместо координирани и навременни действия, нарастващата опасност от комарите донесе взаимни обвинения, настройвайки гърци срещу чужденци, местни кметове срещу политици в Атина и пациенти и лекари срещу министри и официални лица.

Да се допусне такъв вид ситуация да се развие и да не бъде контролирана в една европейска държава предизвиква голяма загриженост, казва Апостолос Веизис, директор медицинска подкрепа в Лекари без граници в Гърция.

Не можете да тичате след маларията. В страна от Европейския съюз ние не би трябвало да се борим по този начин с болестта, с методи за извънредни ситуации. Дори в бедни страни в Африка имат национален план. Това, което очаквам от страна, която е членка на ЕС, е най-малкото това, посочва Веизис.

Извън една от най-старите и най-уважаваните болници на Атина, ефектите на дълговата криза, която постави страната на колене, не могат да бъдат игнорирани. Бездомници спят на улиците и по пейките в парковете, а плакат, който виси на главния вход на болницата Евангелизмос гласи: “здравната система кърви”.

На бял чаршаф, нацапан с червена и черна боя и окачен от докторите, които често работят на 36 часови смени на повиквания и не са получавали пари за тях от месеци, пише: “Без нови уволнения, не на липсата на медикаменти, не на работата без заплащане”.

Гърция е в пета година на рецесия с безработица до 25 процента. Жестоките мерки на икономии досега не се оказаха достатъчни и Гърция сега трябва да направи най-малкото 11,5 милиарда евро нови икономии, за да осигури следващия транш от спасителния заем на Европейския съюз.

Експерти по инфекциозни болести в Гърция и на европейско ниво са съгласни, че засега поне, по отношение на броя на пациентите, проблемът с маларията в страната избледнява в сравнение с многото други грижи.

Около 59 случая на паразитната болест бяха регистрирани в Гърция тази година, 48 от които са били внесени или от имигранти, или от завърнали се гръцки туристи. Случаите със западнонилска треска са около три пъти повече или 159 досега през тази година.

Джон Гисек от Европейския център за контрол и предотвратяване на заболяванията (ECDC) посочва, че тези болести не би трябвало да се завръщат. Това е сериозен проблем, казва главният учен на ECDC.

Гисек и други смятат, че климатичните промени са част от проблема, както и пристигането на няколко нови вида комари в Европа, сред които азиатският тигров комар, който ...

Публикувана на 10/25/12 06:42 http://e-vestnik.bg/15938/komari-zhilyat-v-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване