10/25/12 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Обрязването на Ицик Финкелщайн

Едгар Хилзенрат. Снимка: личен сайт

Б.р. - „Нацистът и фризьорът“ (Колибри) е ефектен роман гротеска, който ни пренася в Германия в мрачните времена на националсоциализма и Холокоста. Авторът ни въвежда в житието на масовия убиец от SS Макс Шулц, който след Втората световна война се сдобива с еврейска идентичност, а впоследствие емигрира в Израел, за да избегне преследването на немските власти. Разказът тече в първо лице и приковава вниманието с чудовищно лаконичен език, причудлив хумор и безпардонно описание на серия от сексуални сцени.

Едгар Хилзенрат е роден през 1926 г. в Лайпциг в семейството на еврейски търговец. Обстоятелствата налагат да сменя често мястото на пребиваване – живял е в Палестина, Израел, Ню Йорк и Париж. Хилзенрат е ненадминат в умението да демаскира политическата реторика и да назовава нещата с истинските им имена. Романите му са и своеобразна апология на сетивния човешки опит – в съдбите на неговите герои често прозира бунт срещу тиранията на ума над тялото. “Нацистът и фризьорът” е продаден в тираж от над 250 000 копия, издаден е на 16 езика в 22 страни, а авторът му е носител на 8 престижни литературни награди. Следва откъс от романа в превод на Жанина Драгостинова.

Аз съм Макс Шулц, извънбрачен, но от чисто арийски произход, син на Мина Шулц… по време на моето раждане прислужница в дома на еврейския търговец на кожи Абрамовиц. Няма никакво съмнение в чистия ми арийски произход, тъй като родословното дърво на майка ми, въпросната Мина Шулц, искам да кажа, може да бъде проследено ако не чак до битката в Тевтобургската гора, то поне до Фридрих Велики. Кой е бил баща ми, не бих могъл да кажа със сигурност, но почти е сигурно, че е един от петимата: месарят Хуберт Наглер, ключарят Франц Хайнрих Виланд, помощник-строителят Ханс Хубер, кочияшът Вилхелм Хопфенщанге или слугата Адалберт Хенеман.
Поисках всяко родословно дърво на моите петима бащи да бъде основно проучено и уверявам ви, че арийският произход и на петимата бе установен безусловно. Колкото до слугата Адалберт Хенеман… с гордост мога да кажа, че един от неговите предци е носел прякора Хаген Ключаря, оръженосец на славния рицар Зигисмунд фон дер Вайде, на когото господарят и повелителят му бил поверил ключ като знак за огромно доверие… а именно: ключа за колана на целомъдрието на съпругата му… позлатен колан на целомъдрието, прочул се по-късно в двора на великия крал и породил множество истории.
Ицик Финкелщайн живееше в съседната къща. Беше на моята възраст, тоест… ако трябва да бъда по-точен и ако може така да се изразя: Ицик Финкелщайн се бе появил на белия свят точно две минути и двайсет и две секунди след като акушерката Гретхен Дебелото шкембе с мощен замах ме бе освободила от тъмната утроба на майка ми… ако изобщо животът ми може да бъде определен като освобождение, което… в края на краищата… си остава под въпрос.
Два дни след като Ицик Финкелщайн се появи на белия свят, в „Юдише Рундшау“ в града ни… силезийския град Визхале… излезе следната обява: „Аз, Хаим Финкелщайн, фризьор, собственик на фризьорския салон „Финяга“ на ъгъла на улица „Гьоте“ с улица „Шилер“, Визхале, член на управителното тяло на Еврейския боулинг клуб, зам.-генерален секретар на Еврейското културно дружество, член на Германското дружество за защита на животните, на Дружеството ...

Публикувана на 10/25/12 21:35 http://e-vestnik.bg/15952/obryazvaneto-na-itsik-finkelshtayn/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване