10/25/12 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Патентите вече повече вредят, отколкото помагат

Само в САЩ годишно се издават над 240 000 патента. Икономисти обаче предупреждават, че приливът от патенти все по-често възпрепятства конкуренцията.

На пръв поглед става дума за неизгодна сделка - през пролетта технологичният гигант Google плати 12,5 милиарда долара за производителя на мобилни телефони Motorola, който е затънал дълбоко в червената зона и всъщност “изяде” голяма част от печалбата на интернет концерна. При поглъщането обаче важният фактор бе не печалбата, а нещо много по-ценно - патентите. Все още Motorola притежава около 17 000 патента за мобилни технологии, чрез които Google може да окаже натиск върху конкуренти като Apple и Samsung.

Патентите станаха важно оръжие в конкурентната борба между компаниите. Най-вече технологичните компании се надпреварват да се “замерят” с жалби. В момента самите Motorola и Google са на съд - Microsoft ги обвинява в нарушаване на патенти. Юридически битки с яростни удари водят също Apple и Samsung.

Все повече икономисти следят подобни спорове с изострено внимание, тъй като според тях те са сигнал, че патентите вече повече вредят, отколкото помагат. “Патентите блокират конкуренцията на пазарите и пречат на иновациите и растежа”, гласи заключението от ново изследване на научния екип Микеле Болдрин и Дейвид Левин (и двамата от Вашингтонския университет в Сейнт Луис).

Двамата изследователи емпирично са проучили по какъв начин патентите повлияват инвестиционните решения на компаниите, сравнявайки корпоративни данни от САЩ и статистиката на американските патентни служби.

Между 1983 година и 2010 година броят на заявените патенти в САЩ е скочил над четири пъти, сочат данните. Всъщност би могло да се помисли, че това е добър знак - САЩ изглежда са дом на умни изобретатели, които непрекъснато имат добри идеи. Само че това е невярно заключение, предупреждават експертите в изследването.
Ако зад всеки патент стоеше революционно откритие, то най-вече иновативните компании би трябвало да са отчели силен растеж, твърдят те. Продуктивността им също би трябвало да се е повишила значително. В данните обаче не се откриват признаци за такива тенденции.

Може да се направи изводът, че много компании патентоват сравнително безполезни открития, които никога не се развиват в нови продукти или подобряване на производството. Защо? Компаниите може би се опитват да получат всевъзможни патенти, за да могат да съдят възможно най-много конкуренти, предполагат изследователите. “Зад повечето патенти не стои иновативно развитие. Те са по-скоро част от един вид надпревара във въоръжаването”, посочват те.

Само през 2010 година в САЩ са издадени над 240 000 нови патента. Европейската патентна служба през последните години също отчита рязко увеличаване на броя на подадените патенти. Тази “патентна плътност” е почти непрогледна и се превръща в голям проблем за иновативните компании. От страх пред жалби за нарушаване на патенти те все по-често се отказват да влагат много пари в скъпи изследователски проекти, както показва в ново изследване Франц Швибахер от Европейският институт за икономически изследвания в Манхайм, известен с абревиатурата Цет Е Ве (ZEW).

Колкото повече притежатели на патенти има в един бранш, толкова по-малко инвестират компаниите от този сектор в разработване на нови технологии и продукти, установява той. За изследването си експертът обработва база данни, която годишно обхваща инвестициите на 10 000 германски компании.

Най-вече малките компании, които са собственици на малко на брой патенти, са все по-внимателни при инвестициите, тъй като трудно могат да преценят чии патенти биха могли да нарушат, посочва Швибахер. Експертът е убеден също така, че компаниите все по-често използват патентите като стратегически оръжия в борбата с конкуренцията.

А патентното право, което води началото си още от Средновековието, по дефиниция се определя като “двигател на напредъка”. То дава възможност на изобретателите да живеят от идеите си, предоставяйки им ограничен по време монопол.
Американските изследователи Болдрин и Левин също ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване