10/25/12 00:19
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Чернев - българинът от Марс

Снимка: Христо Петров

Аз живея с единственото си неукротимо желание да се реализират идеите, които гърмят в главата ми
В памет на проф. Димитър Чернев, 1930 - 2012 г.

Повече от 60 патента са регистрирани в САЩ, Европа, Япония и Австралия на името на проф. Димитър Чернев.  Броят на патентованите от НАСА и други секретни институти негови изобретения все още не е известен.

Марс

В средата на миналия век пред конструкторите и учените от секретна програма на НАСА стои неразрешим проблем с управлението на марсохода,изстрелян към планетата. Апаратите, достигащи повърхността на Марс, катастрофирали в различни препятствия, преди сигналът от тях да пристигне на Земята и да се върне команда за насочване в безопасна посока. “Трябваше да накараме машината да види опасността и веднага да спре”, споделя професор Димитър Чернев. Младият тогава аспирант в лабораторията на Денис Габор участва в изобретяването на  лазерния лъч и телевизионния кинескоп.

До този момент  учените от Калифорнийския технологичен институт, експериментален център на НАСА, не могат да разрешат как в реално време да управляват марсохода. Проф. Чернев продължи: “Спряхме се на  най-простата схема око-движение. В природата жабешкото око приема образа като голям-малък и директно го изпраща на мускулната система,която моментално реагира.” Така е било изобретено сензорното управление. “На практика изпреварихме скоростта на светлината при предаване на сигнала. Никой не го беше постигнал дотогава.”
Научните среди оценяват приноса на проф. Димитър Чернев за развитието на човечеството като по-значим дори и от този на Джон Атанасов.

Снимка: Христо Петров

Д-р Чернев е учен и изобретател със забележителни постижения в областта на космическите технологии, магнитните носители, лазерната техника, новите енергийни източници, създал е първият в света ”слънчев” хладилник без механични и електрически компоненти. Негово изобретение в дигиталните технологии на миналия век повече от 30 години е водещо в света по своята висока резолюция. “Дотогава шпионските спътници  спускаха касетите със заснетите фотофилми с парашути над океана и хеликоптери ги прихващаха или изпускаха във водата. Информацията достигаше до Земята веднъж седмично Ние измислихме способ и създадохме технология заснетият образ в реално време, пренесен върху лазерен лъч и кодиран, да достига замята”. Друго изобретение на проф. Чернев замества така наречената фотографска “шпионска точка” с точка-електронен микрочип с хиляди по-голям обем и надежден код.

Инженер от МЕИ - София

През 2010 в САЩ бяха организирани чествания на 80-годишнината на проф. Димитър Чернев. В България - не. Тука с неоправдано високомерие подминаха юбилея на този невероятен учен и изключителен човек .
Дипломата си на електроинженер д-р Чернев е защитил през 1952 г в МЕИ -София, представяйки първият  в България и извън Германия електромагнитен запис върху целулоиден носител. Дотогава само в AGFA и BASF са осъществили  тази технология, а в САЩ са използвали още жичен носител. За младия инженер Чернев следва разпределение на работа като отговорник за радиоточките в  телефонната централа на Стара Загора. След година заминава като техник в Радио София,. Там въвежда немски принцип на профилактика и поддръжка на остарялата звукозаписната техника и две години са достатъчни безпартийния техник да стане главен инженер. Кандидатства за участие в международна конференция в Сан Франциско. Българските власти категорично му показват че със своята биография няма никакви шансове да пътува на Запад.

“Тогава аз не исках да уча заветите на Ленин, а да  развивам като инженер своите идеи. И разбрах, че за да го осъществя, трябва да избягам от България. Направих си план.” От 300 кандидати за  младши сътрудник  в БАН  до финала стига той и сина на тогавашния председател на Народното събрание. Комисията ...

Публикувана на 10/25/12 00:19 http://e-vestnik.bg/15948/prof-chernev-balgarinat-ot-mars/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване