10/25/12 16:49
(http://www.klassa.bg/)

„Уикилийкс“ пуска документи на Пентагона за Гуантанамо

Сайтът „Уикилийкс“ започна да пуска документи на Пентагона, описващи правилата на задържане в лагери в Ирак и в базата в Гуантанамо след атентатите на 11 септември, предаде АФП. Сайтът смята, че тези правила са довели до нарушения, като призовава правозащитниците да ги използват , за да изобличат „политиката на безнаказаност“.
В специално комюнике, създателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж отбелязва, че  тази политика разкрива „анатомията на звяра“ - създаването на тъмна зона след 11 септември , в която законите и правото не са прилагани, където хората е можело да бъдат задържани, както е било удобно на американското министерство на отбраната.
След атентатите през 2001 г. президентът Джордж Буш нареди да се създаде центърът за задържане на предполагаеми терористи в морската база на САЩ  в Гуантанамо, Куба. От 779 затворници, в средата на септември са останали 167. Върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай заяви преди време, че САЩ нарушават международното право, като задържат още хора без присъда в Гуантанамо.
Междувременно високопоставен еквадорски дипломат съобщи по време на визита в Москва, че посолството на страната в Лондон иска да заведе Асандж в болница, защото бил  много отслабнал и блед. От Еквадор настояват за писмени гаранции от британското правителство, че австралиецът няма да бъде арестуван, ако постъпи на лечение извън сградата на мисията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване