10/27/12 21:50
(http://www.klassa.bg/)

Крокодилите в семейство Lacoste се изпоядоха взаимно

Едрите крокодили в прочутата бизнесдинастия Lacoste се изпоядоха помежду си, съобщават световните лайфстайл издания. Нищо чудно - наследниците на легендарния ас на тениса Рене Лакост, който през 1933 г. създаде проспрериращата компания с лого крокодилче, са се хванали яко за гушите. За да потвърдят златното правило, че няма по-страшен спор за пари и облаги от спора между близки роднини. Култовите спортни фланелки и други дрешки с крокодилчето продължават да се продават успешно по целия свят. А скандалите във фамилията на "крокодилите" не стихват. Старият президент на компанията Мишел Лакост, 68 годишен, бе свален от шефския пост на 24 септември, а в стола му седна не друг, а собствената му щерка. Софи Лакост Дурнел е 36 годишна и се подвизава като артистка в куклен театър в не особено известна театрална трупа в Марсилия.  Бащата озверя и публично обяви, че щерка му не разбира нищо от бизнес и само ще съсипе компанията. "Тая мърла е предателка, тя върви срещу корпоративните ни интереси", каза таткото пред пресата. Да, ама мърлата разчита на подкрепата на швейцарските акционери Маус, които държат значителен дял от акциите на "Крокодилчето", сиреч на  Lacoste. “Използвайки почти нелегални методи, Маус завладяват Lacoste без да вложат нито сантим в компанията. Дъщеря ми не е влязла на едно заседание, тя няма елементарни качества, за да заеме моя пост", жалва се татко Мишел.
За момента швейцарците контролират управителния съвет на дружеството, но още не са взели крути мерки за да придобият мажоритарен дял от акциите. Според Мишел Лакост те действат хитро, печелят доверието на голяма част от акционерите и бавно, но сигурно се опитват да превземат компанията. Мишел Лакост се обърна към съда, защото бе изместен и от поста на съветник, според него, по нелегетимен начин. Мястото му бе заето от Лой Арман, президентът на  L’Oréal France, като по този начин татко Лакост вече няма право на никакъв контрол върху дейността на дружеството, докато  се произнесе съдът.

Какво ще стане с предприятието, в което си вадят хляба 20 000 души, което разполага с представителства в 110 страни. Та само за последното шестмесечие Lacoste вдигна с  25% стокооборота, като фактурира  милиард и .600 милиона евро..
Борбите между 22 мата наследници на фирмата не са от вчера. Преди пет години същият Мишел Лакост се изпокара със сина си, защото пробута третата си поред съпруга на твърде отговорен пост в компанията. Това нажежи страстите, част от акционерите нададоха вой. А швейцарците Маус, хитри и практични откак са влезли въф фирмата през 1998-ма, заеха нападателна позиция. Хубавицата Софи Лакост, сиреч мърлата от кукления театър, е техният троянски кон. Към всичко това се прибавят и апетитите на  PPR, известна по-рано като  Pinault-Printemps-Redoute, да лапне симпатичното крокодилче на Lacoste, което е залог за сигурен успех в бизнеса. Изглежда всичко зависи от Софи Лакост,  неуспялата актриса, която все пак е понатрупала известен опит в икономиката. Софи, докато се пробва за актриса и режисьор, взема че завършва Финанси, сдобива се с  диплом от Висшата търговска школа  (HEC) и затова вече има амбициите да печели от семейната компания.
Богатството на бащата Мишел Лакост - около 300 милиона евро, според сп. Сhallenges, ще продължава да бъде в основата на нескончаемите семейни войни.  Мишел Лакост, уморен от скандалите, е готов да каже "Майната му на бизнеса", но като отстъпи всичко в ръцете на племеницата си Берил Лакост, икономистка с яки дипломи и опитен журналист, която засега отговаря за домашните дрехи, очилата и парфюмите на "Крокодилчето". Коя от двете дами ще успее?  Как ще завърши водевилът?
Всичко зависи от съда! Ясно е едно - Lacoste не може да бъде продадена без изричното съгласие на всички "крокодили" в семейството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване