10/28/12 13:32
(http://www.klassa.bg/)

Берлускони се закани да свали правителството на Монти

Бившият италиански премиер Марио Монти заплаши да свали правителството от технократи на Марио Монти, предаде Би Би Си. Според Берлускони кабинетът води страната към спиралата на рецесията и затова неговата дясноцентристка Партия на свободата ще реши в следващите дни дали да прекрати подкрепата си за него. Възможно е Берлусксони да предизвика предсрочни избори, защото партията му е с най-много места в парламента.

Кореспондент на Би Би Си предаде, че Берлускони е говорил доста разпалено пред журналисти и никак не е приличал на човек, готов да се предаде. Пресконференцията му бе само ден, след като той бе осъден за данъчни измами. Адвокатите му ще обжалват присъдата от 4 години затвор, намалена на една.

В същото време в събота в столицата Рим близо 150 000 души протестираха срещу правителството на Монти и неговата политика на строги икономии.

Парламентарните избори в Италия по програма трябва да се следващата есен.

Професорът по икономика Марио Монти пое изпълнителната власт през ноември миналата година, в момент, когато се срина кредитният рейтинг на Италия заради дълговата криза. Монти бе принуден да повиши данъците, да намали държавните разходи и да реформира пенсионната система.

Преди седмица 76-годишният Берлускони бе заявил, че няма да ръководи своята партия на следващите изборите. Но в събота в интервю пред ТВ „Канале 5% , част от холдинга му Mediaset, той обяви, че се „чувства задължен“ да остане в политическия живот на страната, като потвърди, че няма да претендира за премиерския пост.

Берлускони се обяви за нуждата от реформи в правосъдната система, за „да не се случи с други граждани, това което е станало с мен“. „У нас няма демокрация, а диктатура на съдиите“, каза той.

Според присъдата от петък Берлускони няма право да се занимава с държавна дейност в продължение на 5 г. Той трябва да плати също 10 млн. евро компенсации на данъчните органи. Берлускони и още няколко топ-мениджъри на фамилната Mediaset бяха признати за виновни за надуване на цената за купуването на права за излъчване на американски филми с цел плащане на по-малко данъци.

В Милано тече друг съдебен процес срещу скандалния политик за интимни връзки с непълнолетна проститутка от Мароко. Берлускони отрича всички обвинения. През 1997 г. той

бе осъден на затвор за предоставяне на недостоверни счетоводни данни, но присъдата бе отменена на по-висша инстанция. Бившият премиер непрекъснато повтаря, че е преследван по политически причини от съдиите в Милано, които били с леви възгледи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване