10/28/12 15:29
(http://www.klassa.bg/)

Все повече българи против приемането на страни от Балканите в Европейския съюз

Една пета от българите са на мнение, че ще е зле за България ако Македония бъде приета в Европейския съюз Данните са от национално-представително проучване на ББСС „Галъп Интернешънъл” по темата, проведено в началото на месец октомври по поръчка на вестник „Klassa.bg”.

 

През 2008 г., скоро след приемането ни в Европейския съюз българите декларираха по-скоро отворени и гостоприемни нагласи към евентуалното бъдещо приемане на страни като Македония, Сърбия и Хърватска в Общността. Данните регистрирани в проучването проведено този месец показват тенденция на нарастване на дела на българите, които се опасяват, че евентуално разширяване на Евросъюза с други страни от Балканския полуостров може да доведе до негативни последици за България.

 

Отчитаме най-значителен ръст в мненията „против” приемането в Европейския съюз що се отнася до Македония. През 2008 г. почти половината от пълнолетните българи (49%) смятаха, че ще е добре за България ако и Македония стане пълноправна членка на Общността. Тази година, делът българи подкрепящи приемането на Македония е спаднал до 35%. За сметка на това расте процентът смятащи, че може да е зле за България ако Македония стане член на ЕС – от 8% през 2008 г. на 21% през 2012 г.

 

Подобни са и нагласите по отношение на евентуалното членство на Босна и Херцеговина. През 2008 г. 42% от българите смятаха, че ще е добре за нашата страна ако Босна и Херцеговина бъдат приети в Общността. Този процент днес е със 7 процентни пункта по-нисък – 35%, а 13% имат опасения, че членството на Босна и Херцеговина може да доведе до негативи за България.

 

Понастоящем българите изразяват най-висока степен на подкрепа за членство на Хърватска и Сърбия в Европейския съюз. Малко над 40% от сънародниците ни смятат, че ще е добре и за България ако хърватите и сърбите се присъединят към Европейския съюз. Въпреки това подкрепата за членството на Сърбия също бележи лек спад спрямо 2008 г. – от 48% на 41% тази година.

 

Що се отнася до Турция, нагласите на българските граждани остават без значителна промяна спрямо 2008 г. Малко под една трета от общественото мнение у нас подкрепят членството на южната ни съседка в Европейския съюз, а около една четвърт смятат, че то ще доведе до негативи за нашата страна.

 

Понастоящем, а и преди четири години, българите се отнасят най-скептично към евентуалното приемане на Албания в Европейския съюз. Днес само 19% от запитаните споделят мнението, че ще е добре за България ако Албания стане членка на Общността. Положителните нагласи тази година са с осем процентни пункта по-малко, отколкото в първото издание на изследването през 2008.

 

Очевидно дългата икономическа криза, която доведе до много проблеми и за България в частност и за Европейския съюз като цяло допринесе за това членовете да не са особено гостоприемни дори към съседни за тях държави.
 

Изследването е проведено през първите десет дни на октомври, национално представително е и обхваща 1004 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване