10/28/12 15:45
(http://www.klassa.bg/)

ЕС дава 700 млн. евро за най-мощния лазер в света

Европейският съюз ще похарчи близо 700 млн. евро, за да построи най-мощния лазер в света, съобщи Bloomberg. Тази технология ще може да бъде използвана за унищожаване на ядрени отпадъци, както и за лечение на ракови заболявания.

Проектът „Екстремна светлина“ набира средства за построяване на две инсталации в Чехия и Румъния, е съобщил говорителя на ЕК по регионалните въпроси Ширин Уийлър. Трети подобен център се предвижда да се изгради на по-късен етап в Унгария.

Новите лазери ще бъдат 10 пъти по-мощни от всички създадени досега. Те ще имат възможност да създават субатмни частици, което ще наподоби условията при създаването на Вселената. Евентуално те биха могли да бъдат използвани за премахване на радиацията в ядрените отпадъци за броени секунди, както и да унищожават насочено ракови клетки и тумори, съобщава Николае-Виктор Замфир, координатор на румънския проект. Според него първите резултати ще бъдат постигнати около две години след пускането на инсталацията в действие.

Научният център в Мъгурле, където ще се намира румънския лазер, ще консумира около 10 мегавата енергия, достатъчна да захрани 2500 домакинства. Основната част от енергията ще идва от геотермални помпи. Очаква се цялата инсталация да бъде готова през 2017 година.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване