10/28/12 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Жените могат да пушат, но само до 30 г.

Британски учени установиха, че до 30-годишна възраст жените могат да пушат без здравословни последствия, предаде Би Би Си.

Представителките на нежния пол, които захвърлят цигарите до 30 г., практически напълно избягват риска да умрат от болести, свързани с пушенето. Учените са изследвали над 1 милион британци, за да се ангажират с това провокативно твърдение. Резултатите са публикувани в сп. „Lancet“. Те показват, че хората, които пушат цял живот, живеят средно 10 г. по-малко от тези, които никога не са имали този вреден навик. При това пушачите, отказали цигарите на 40 г. имат средна продължителност на живот само с една година по-малка от нормалната, а при отказалите се на 30 г. разликата е едва месец.

След 15-годишно проучване учените са получили изненадващи резултати за жените, които започнали да пушат през 50-те и 60-те години на миналия век, когато това става мода.

Авторите решили да анализират продължителността на живот отделно на тях, защото по правило те започнали да пушат по-късно от мъжете. Резултатите сочат, че перспективата да доживеят до старост тези, които са захвърлили цигарите на 30 годишна възраст е значително по-висока.

Това съвсем не означава, че младежите трябва да пушат, подчертават учените. Професор Робърт Уест от Университетския колеж на Лондон припомня, че пушенето има и други лоши последствия за организма от съкращаването на живота, например, ранното стареене на кожата. Което особено много вълнува дамите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване