10/28/12 13:20
(http://www.klassa.bg/)

Между Бирма и Бангладеш: Рохингия, най-преследваният етнос

Петдесет души са загинали в Бирма при нови сблъсъци между мюсюлмани от етноса рохингия и будисти, съобщи Би Би Си с позоваване на информация от бирманското  правителство. Повечето от загиналите при поредните прояви на насилие в западния щат Рахин са жени. Опожарени са около 2000 домове. По данни на ООН, местни жители масово се насочват към лагерите за бежанци, които вече са пренаселени след вълната от насилие през юни тази година. Според бирманските власти, рохингия са нелегални имигранти от Бангладеш и нямат право да се заселват на територията на страната.
Кои са нещастниците от етноса рохингия? Най-преследвания народ на планетата, според испанския „Ел Мундо“. За да се оженят, искат разрешение от бирманското правителство. Подписват декларации, че няма да имат повече от две деца. По-голяма част от населението страда от хронично недохранване. Общността рохингия датира от началото на VII век, когато арабски търговци мюсюлмани се настаняват в зоната. Точно в тази зона на Азия днес се извършват едни от най-ужасните престъпления срещу човечеството, твърди доклад на Human Rights Watch (HRW). Военните сили на бившата държава Бирма, която се нарича Миянма, преследва рохингия по най-жесток начин. Над 800 000 мюсюлмани рохингия , населяващи тия земи от векове, са подложени на систематично изтребление. От 1992 година властта не ги признава за жители на държавата Бирма и ги третира като престъпници.
В същото време съседната държава Банградеш не може да ги приеме заради изключителната бедност. Така рохингия се скитат немили недраги между двете държави, опитвайки се да оцелеят.
Матю Смит от Human Rights Watch обяснява пред „Ел Мундо“, че Бангладеш нарушава международните споразумения, отказвайки временен подслон на хора, прекрачили нейните граници. „Проблемът трябва да намери политическо решение. В противен случай тези хора са обречени“, твърди защигникът на човешките права. Той обвинява и бирманските власти, че не са се опитали да намерят решение на проблема.
Трагедиите
Периодично се появяват новини от неназовани източнизи, които доказват ужасяващи примери на насилие. В зоната е трудно да проникнат журналисти, така че повечето снимки са получени по сателита. Преди броени дни HRW разпространи ужасяващи кадри на сринати квартали, където живее население от относа рохингия. Повече от 800 сгради са сринати, жертвите са многобройни. Кораб със 120 души на борда от етноса е бил атакуван от будистите – мъжете са избити, жените изнасилени.
"Не бях виждала такава омраза, дори при палестинците нещата изглеждат по-човешки. В Бирма всеки ненавижда всеки“, коментиа Дина Мадани от депарманета за мюсюлмански малцинства в Ислямската организация за сътрудничество(OIC), която неотдавна посети зоната.
OIC се опитва да защитава интересите на мюсюлманите. Организацията не бе допусната от бирманското правителство да открие два свои офиса на територията на страната. Въпреки това тя настоява малцинстмвото рохингия да получи правото на бирманско гражданство.
Над 29.000 бежанци рохингия живеят в бежански лагери на територията на Бангладеш, знае се, че още 200 000 скитат като просяци из страната. В Малайзия, Тайланд, Индонезия, Индия също пребивават представители на малцинството, които живеят като просяци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване